Kuldnõela ja Hõbenõela võitjad on selgunud!

, Elu24 peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sel aastal esmakordselt Tallinn Fashion Weeki raames toimunud Kuldnõela gala pälvis erakordset publikumenu, tuues rohkem kui viiesajast inimesest koosneva publiku ja kümnete kaamerate ette kuue moedisaineri loomingu. Lisaks Kuldnõelale ja Hõbenõelale anti välja ka Eesti moeelu edendaja – Moemootori tiitel.

Foto: Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseum

Moemootori tiitli pälvinud Tanel Veenre panus Eesti moeellu on olnud tohutu. Oma põhitöö kõrvalt Eesti Kunstiakadeemia professorina ning tunnustatud ehtekunstnikuna on ta leidnud aega ja entusiasmi edendada Eesti moe- ja ehtedisaini nii näituste kui raamatute vormis.

Tema juhtimisel on ilmunud Eesti moe hetkeseisu kaardistavad raamatud “Moepiibel” ning “Kaamos” aastal 2013, millest viimane tõi kaasa ka ühe mahukamatest ainult Eesti moedisaini käsitlevatest moenäitustest, mida siinmail kunagi nähtud. Tanel Veenre on kuulunud ka Kuldnõela, ERKI moeshow ja paljude teiste mainekate žüriide koosseisu ning aidanud kaasa Tallinn Fashion Weeki toimumisele ja arendamisele.

Foto: Lenno Vaitovski

Hõbenõela tõi astumine rahvusvahelisele areenile

Kuldnõela kõrval teist aastat olev auhind - Hõbenõel - anti välja viimase aasta eredaima sähvatuse eest meie moetaevas, tegemist on auhinnaga julge pealehakkamise, erakordse ettevõtlikkuse, särava idee ja energilise teostuse eest. Žürii koosseisus Signe Kivi, Kristina Herodes, Edward Köster, Urmas Väljaots ja Kristi Pärn-Valdoja valis Hõbenõela nominentideks Triinu Pungitsa, Vassilissa Danaviri ja Marit Ilisoni. Hõbenõela võitis Triinu Pungits.

Foto: Lenno Vaitovski

Triinu Pungitsa looming kuulub oma talendi originaalsuse skaalas Eesti moemaailma silmapaistvamate hulka. Tema jõulise käekirjaga looming on alati kindlameelselt oma rada käinud, häirimatuna trendidest, pungitsalikult massiivsed vormimängud ja fantaasiarikkad ainulaadsed kangamodelleerimise ja dekoreerime tehnikad on selgelt äratuntavad.

Žüriiliige ja moeekspert Urmas Väljaots Triinu Pungitsa saavutustest: “Triinu Pungits on Eesti moeilmas tiirelnud juba ligi kümmekond aastat. Laiem üldsus sai esmakordselt osa Pungitsa põhjamaiselt melanhoolsest ja minevikunostalgilisest fantaasiamaailmast eelkõige SuperNoova moekonkursside läbi. Kui vahepeal on ehk kohalikul moemaastikul Triinu Pungitsast ka vähem kuulda olnud, siis on ta samas üks tublimaid ja ettevõtlikumaid meie disainereist, osaledes edukalt erinevatel rahvusvahelistel moekonkurssidel ning moenädalatel. 2013. aastal paistis ta välja, näidates Kiievi moepäevadel uut kollektsiooni, mis eristus eelnevatest oma küpsuse ja kantavuse poolest, kuid samas polnud autor minetanud talle omast loovust. Seda tunnistas ka Vogue’i Inglise väljaanne, lisades Pungitsa kollektsiooni oma järgmise kevade moest ülevaadet andvasse moeshow’de nimekirja, Proenza Schouleri ja Rachel Comey vahele. See on kindlasti üks tugevamaid eelmisel aastal Eestis näidatud kollektsioone ning esmakordne saavutus siinsele disainerile.”

Hõbenõela võitja saab lisaks tiitlile Jaanus Valti hõbedase nõela ning sõidab Go Adventure’i poolt välja pandud auhinnareisile Türki, Gural Premier Tekirova hotelli Kemeris.

Kuldnõelale nomineeriti kolm disanerit

Eesti mainekaim moedisaini auhind Kuldnõel antakse silmapaistvale moedisainerile loomingulise järjepidevuse eest vähemalt viie viimase aasta vaates, kusjuures peetakse silmas kollektsioonide kvaliteeti ja funktsionaalsust, ajakohasust ja ilu, lisaks pööratakse tähelepanu ka müügiedule ning ekspordivõimekusele.

Foto: Lenno Vaitovski

Žürii nomineeris Kuldnõelale Lilli Jahilo, Kristina Viirpalu ja Kriss Soonik-Käärmanni, kelle hulgast viimane hinnatigi Kuldnõela vääriliseks.

Foto: Lenno Vaitovski

Kriss Soonik-Käärmann näitas oma võidukollektsioonis säravalt, et ka väga nappide vahenditega võib veenvalt edasi anda oma selge stiiliseisukoha. Kaubamärgi Kriss Soonik Loungerie viienda sünnipäevapeo kärts ja mürts jõudis täies elurõõmus ka moelavale. Pesu- ja puhkerõivamaailm, loungerie autori enda sõnul, ei paku eneseväljenduseks rõivaste kaudu ju haute couture’i sarnaselt kümneid meetreid siidi ja sadade tundide mahus käsitööd. Kui suurformaatidega mängides on võimast moeelamust märksa lihtsam luua, sai Kriss hakkama sellega, et küps, stiilne ja täiesti kantav pesukollektsioon eristub selge omanäolisuse ja kuraasika suhtumisega. Ka kaasaja rütmi tunnetus ja selle peegeldamine loomingus on disaineri trump.

Foto: Lenno Vaitovski

Kristina Herodes, žürii liige ja ajakirja Hello! Eesti moetoimetaja: “Kriss Sooniku provokatiivne ja modernne pesumaailm väärib esiletõstmist ja tunnustamist mitmest aspektist – esmalt on sümpaatne, kuidas tema värske, iseteadlik ja pingutuseta seksikas ilu tõukab troonilt beibeliku ja nõrga kaunitari prototüübi. Lisaks on autor suutnud avardada ilu mõiste piire nii nappide vahenditega, nagu seda pesu- ja lounge-rõivad võimaldavad. Kolmas tugev trump on Krissi tohutu ettevõtlikkus, julgus ja omanäolisus, mis on aidanud välja murda rahvusvahelisele turule ja seal edukalt leida kollektsioonile edasimüüjad ja austajad. Disaini puhtus annab tunnistust autori väljakujunenud isiksusest, niisamuti julgus piire katsetada - hulljulged elemendid, kohati pöörased materjali- ja värvikombinatsioonid. Provokatiivne mängulisus nii disainis kui stilistikas loob äratuntava kosmopoliitse maailma, mis hästi sobib kaasaja kaunitari eneseteadliku natuuriga.”

Foto: Lenno Vaitovski

Kuldnõela võitjat, Kris Soonikut ootab lisaks auväärt tiitlile ka võitu sümboliseeriv kuldne nõel, mille on valmistanud käsitööna metallikunstnik Jaanus Valt. Veel läheb Kuldnõela võitja puhkusereisile Türki, luksuslikku Maxx Royal Golf& Spa hotelli Belekis.

Foto: Lenno Vaitovski

Mitusada häält kogunud rahvahääletusel osutus võidukaks Lilli Jahilo. Tema saavutuseks on muinasjuttude ja naiseliku romantika tõlkimine kaasaegsesse stiilikeelde nii, et põhjamaiselt puhtas-veenvas tulemuses on alles ka algsete lugude lummus. Lilli trumpideks on lõpetatus ja lihvitud detailid, käsitsi tehtud tikandid, julge kuid äärmiselt tundlik ja läbimõeldud värvikasutus. Lilli Jahilo loodud ilu võib võrrelda põhjamaise gurmeeköögiga, mis vaba magususest ja ka liigsest vürtsist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles