Retseptid: Porgand teeb road magusaks

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Porgandi-brokoli plaadipirukas.
Porgandi-brokoli plaadipirukas. Foto: Elukiri

Tiina Lebane, Elukiri

Kodumaine porgand annab roogadele, küpsetistele ja hoidistele nii maitset kui värvi.
 

Eestimaal kolme populaarseima köögivilja hulka loetud porgandit on Euroopas kultuurtaimena viljeldud tuhatkond aastat. Enamik tänapäeval kasvatatavaid sorte on alguse saanud 18. sajandil Hollandis viljeldud porganditest. Eestisse levis porgandikasvatamine mõisaaedade kaudu, sealt 19. sajandi lõpuks omakorda ka paljudesse taluaedadesse.

Porgandi oranži värvuse taga on A-vitamiini eelvitamiin beeta-karotiin, mille meie organism töötleb ümber A-vitamiiniks ja mis on vajalik tervete hammaste ja luude heaks, immuunsüsteemi toetamiseks ja viirusinfektsioonidega võitlemiseks. Kui süüa üks keskmine porgand päevas, ongi organismi päevane A-vitamiini vajadus kaetud. Aga porgandis leidub rohkelt ka kaaliumi, B-vitamiini ja pektiini (kiudaine, mis teeb porgandi krõmpsuvaks ja ühtlasi aitab vähendada vere kolesteroolitaset).

Porgandeid ostes vali tugevad ja sirged viljad. Säilita neid külmas (+2˚ kuni +5˚), eemaldanud eelnevalt kõik rohelised porgandivarred, sest need imavad välja niiskuse ja kiirendavad porgandi kuivamist. Pehmeks muutunud porgandite “elustamiseks” piisab, kui asetada need mõneks minutiks jäävette.

Porgand on suurepärane näljatunde leevendaja ja sobib toorelt riivituna paljudesse salatitesse. Kuumalt töödeldud porgandid annavad värvi ja maitset suppidele, kastmetele, paja-, pasta- ja vokiroogadele, küpsetistele ning moosidele-marmelaadidele. Porgandi keetmist ja aurutamist ei tule peljata, sest vastupidiselt enamikule puu- ja köögiviljadele porgandi toiteväärtus kuumtöötlemisel suureneb ja organismil on kergem ka toitaineid omastada. Ühtlasi toob see välja porgandi magusa maitse. NB! Porgandi keeduvette ei tasu soola panna, see ei mõju hästi maitsele ja pikendab pisut ka keetmisaega.

Värskelt valminud köögiviljadest saab kuldkollase porgandisupi. Kui soovid supi kollast värvust veelgi rõhutada, lisa teelusikatäis kurkumit.

Porgandisupp
4–6 portsjonit (1,5 l)

500 g kollaseid paprikaid
300 g porgandeid
300 g mugulsibulaid
3 küüslauguküünt
1 l vett
purk (väike) kookospiima
2 dl kuiva valget veini
1 köögiviljapuljongikuubik
2 loorberilehte
1 tl suhkrut
0,5 tl karripulbrit
0,5–1 tl soola
0,25 tl jahvatatud musta pipart
0,25 tl Cayenne’i pipart
ühe apelsini mahl
100 g peekonit

Valmistamine
Puhasta ja tükelda köögiviljad ning küpseta neid 180˚ ahjus küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil umbes 30 minutit.

Tõsta pehmeks haudunud köögiviljad sobiva suurusega potti ja lisa kõik ülejäänud koostisosad, välja arvatud apelsinimahl. Keeda suppi madalal kuumusel üks tund. Tõsta loorberilehed välja ja püreesta supp peenemaks. Nüüd lisa värske apelsinimahl ja lase supil kaane all 10 minutit maitsestuda. Selle aja jooksul jõuad peekoni tükeldada ja pannil läbi praadida.

Serveeri praetud peekonikuubikuid eraldi, siis saab iga sööja oma maitse järgi lihatükikesi lisada.

Porgandi-brokoli plaadipirukas
8–10 sööjale

0,5 kg pärmi-lehttainast

Pirukatäidis:
0,5 dl heamaitselist õli
2 küüslauguküünt
2 tl kuivatatud rosmariini
1 suurem mugulsibul
1 tl soola
u 500 g brokolit
u 500 g porgandeid
200 g riivjuustu

Valmistamine
Kõigepealt valmista maitseõli. Selleks puhasta ja haki peeneks küüslauk ja sibul, lisa õli, sool ja kuivatatud rosmariin ning sega läbi. Koori porgandid ja lõika õhukesteks viiludeks, eralda brokoliõisikud. Vala maitseõli porganditele-brokolile ja lase 30 minutit toasoojas maitsestuda.

Rulli pärmi-lehttainas küpsetuspaberil ahjuplaadi suuruseks ja tõsta plaadile koos paberiga. Puista tainale riivjuust ning kata ühtlaselt porgandi-brokoliseguga.

Küpseta pirukat ahju keskosas 225˚ juures 15 minutit, alanda kuumust 200˚-ni ja küpseta veel 10 minutit. Lase enne serveerimist 10 minutit jahtuda, siis on pirukat ka kergem lahti lõigata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles