Screen International kriitikud valisid PÖFFile 2014. aasta 13 erinäolist suurfilmi

Meisi Volt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PÖFF-i lõpugala kontsert Nokia kontserdimajas 30.11.11. 
Lõpusõnad lausus PÖFFi emand Tiina Lokk
PÖFF-i lõpugala kontsert Nokia kontserdimajas 30.11.11. Lõpusõnad lausus PÖFFi emand Tiina Lokk Foto: Jelena Rudi

18. Tallinna Pimedate Ööde Filmifestivalil linastub eraldi programmis filmiprofessionaalide ajakirja Screen International kriitikute poolt 13 festivaliks välja valitud filmi. Tänavune Screeni programmi filmivalik toob PÖFFi vaatajateni mitmeid juba auhinnatud filme nagu «Poisipõli», «Foxcatcher» ja «Hõim».

«2014. aasta on filmitööstuse jaoks olnud erakordne, olles pakkunud kriitikutele maailma tasemel mitmekesist ja kvaliteetset valikut - alustades meelelahutusmaailma šokeerinud «Lindmehest» kuni märkimisväärse Ukraina dialoogivaba thrillerini «Hõim»,» rääkis Wendy Mitchell, Screen International toimetaja.

Mitchelli sõnul on PÖFF üks huvitavamaid festivale Euroopas ning kriitikute valitud programm peegeldab hästi kogu filmiaastat tervikuna. “Screen Internationalil on au teha koostööd PÖFFiga ja esitleda eraldi programmina oma ajakirja kriitikute valikut mööduvast aastast,” lisas Mitchell.

Screen International kriitikute valik 18. PÖFFi programmis:

  • Lood” / “Tales” (Iraan / rež. Rakhshan Bani Etemad)
  • Mustad hinged” / “Black Souls” (Itaalia / rež. Francesco Munzi)
  • Imed” / “The Wonders” (Itaalia, Šveits / rež. Alice Rohrwac)
  • Eeden”/ “Eden” (Prantsusmaa / rež. Mia Hansen Love)
  • Tuvi istus oksal ja mõtiskles eksistentsi üle” / “A Pigeon sat on a branch reflecting on existence” (Rootsi, Saksamaa, Norra, Prantsusmaa / rež. Roy Andersson)
  • Härra Turner” / Mr Turner” (Suurbritania / rež. Mike Leigh)
  • 71” / “71” (Suurbritannia / rež. Yann Demange)
  • Hõim” / “The Tribe” (Ukraina, Holland / rež. Myroslav Slaboshpytskiy)
  • Poisipõli” / “Boyhood” (USA / rež. Richard Linklater)
  • Foxcatcher” / “Foxcatcher” (USA / rež. Bennet Miller)
  • Lindmees” / “Lindmees” (USA / rež. Alejandro Gonzales Innaritu)
  • Leviaatan” / “Leviathan” (Venemaa / rež. Andrei Zvjagintsev)
  • Fööniks” / “Phoenix” (Saksamaa / rež. Christian Petzold)

PÖFFi direktor ja programmijuht Tiina Lokk on valikuga rahul ja kinnitab, et kõikidel kriitikute poolt välja valitud filmidel on potentsiaal lüüa läbi igal suuremal filmifestivalil. «Kui filmid eraldi ette võtta, siis on Screeni programmis nii lavastaja julgust, uuenduslikkust ja tugevat näitlejatööd, aga ka filme, mis võtavad vaatamise järel sõnatuks isegi palju näinud kriitiku või programmijuhi,» kirjeldas Lokk valikut.

«Filmikeelelt üks omanäolisemaid linateoseid on Cannes'i filmifestivalil parima stsenaariumi preemia võitnud Venemaa režissööri Andrei Zvjagintsevi «Leviaatan». Venemaa parandamatuna näivad sotsiaalprobleemid päevavalgele toov teos on ühtaegu jahmatav ning samas pildiliselt nii imeline. 2014. aasta üks enim kõlapinda leidnud film on aga Richard Linklateri «Poisipõli», mis võeti üles 12 aasta jooksul samade näitlejatega. Filmile ennustatakse suurt rahvusvahelist edu, sealhulgas kohta 2015. aasta parima filmi Oscari nominentide sekka,» tõi Lokk näiteid programmist.

Lisaks on Screen International kriitikute valikus Bennett Milleri pingeline ja kõhedust tekitav draama «Foxcatcher». «Filmis teevad suurepärase rolli kõik kolm peategelast. Välja paistab see linateos aga hoopis erakordselt tugeva režiiga, mis tõi Millerile filmi eest ka 67. Cannes’i filmifestivalilt parima režissööri preemia,» lisas Lokk.

18. Tallinna Pimedate Ööde Filmifestivali kuulub neli võistlusprogrammi: Rahvusvaheline Võistlusprogramm, Triedensi Läänemere- ja Põhjamaade Debüütfilmide Võistlusprogramm, Põhja-Ameerika Filmide Konkurss ning eraldi antakse välja ka Eesti Filmi Auhind. Kõik võistlusprogrammide filmid selguvad lõplikult hiljemalt oktoobri lõpuks.

Rahvusvaheline Produtsentide Liitude Föderatsioon FIAPF kinnitas Tallinna Pimedate Ööde Filmifestivali alates 2014. aastast temaatiliselt ja geograafiliselt piiramata võistlusprogrammi koostamise õigusega festivalide hulka. Kokku on sellise õigusega festivale maailmas 15. Euroopa Liidu põhja- ja idaosa mõjukaim filmifestival toimub 14.-30. november. PÖFFi piletite eelmüük algab 07. novembril kõigis Piletilevi müügikohtades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles