Fotod: Helen Sildna pärjati Soome muusikatööstuse auhinnaga Tampere Music Award

Meisi Volt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helen Sildna
Helen Sildna Foto: Sergey Chernov

Tallinn Music Weeki asutaja ja eestvedaja Helen Sildna pärjati laupäeva, 18. oktoobri õhtul Tamperes Soome muusikatööstuse konverentsi Music & Media Finland raames toimunud pidulikul galal auhinnaga Tampere Music Award. Auhinna andis üle Tampere aselinnapea Olli-Poika Parviainen.

2010. aastast jagatava Tampere Music Award auhinnaga tunnustatakse muusika-alases tegevuses erakordsete saavutuste ja teenetega silma paistnud professionaale.  Helen on viies inimene ning ühtlasi esimene naine, kes selle auhinna pälvis. Esimeseks auhinna saajaks oli samuti eestlane, toonane justiitsminister Rein Lang. Teised pärjatud on olnud Vene ajakirjanik ja vabamõtleja Artemyi Troitsky (2011), Taani rahvusringhäälingu staažikas muusikaajakirjanik Jan Sneum (2012) ja Rootsi sõltumatute muusikaettevõtete assotsiatsiooni IMPALA  juht Jonas Sjöström (2013).

Foto: Teemu Reini

 «Tampere Music Award antakse isikule, kes on muusikatööstust edendanud erilisel viisil – olgu siis teatud uuenduste või rahastamisvõimaluste abil või ettevõtte kaudu, mis edendab kõiki muusikaga seonduvaid sektoreid talendiarendusest kontserttegevuseni ja uutest teenustest uute toodete ja  kanaliteni. Helen Sildna on edendanud neid kõiki, tuues ühtlasi kogu Eesti muusikalisele  maailmakaardile,» tunnustas värsket laureaati Soome muusikaekspordi (Music Export Finland) asutaja ja Tampere Talo juht Paulina Ahokas.  

Foto: Teemu Reini

Kultuuriministeeriumi muusikanõuniku Juko-Mart Kõlari sõnul on auhind Eesti muusikatööstuse jaoks märgilise tähtsusega.

«Auhind, mille Helen Sildna laupäeval sai, antakse erakordsete saavutuste ja teenete eest muusika-alases tegevuses. See näitab selgelt, et Tallinn Music Week on pälvinud tähelepanu ja muutunud oluliseks rahvusvahelisel muusikamaastikul. Võrreldes tänast päeva aastaga 2009, kui toimus esimene Tallinn Music Week, on teadlikkus Eesti popmuusikast rahvusvahelises plaanis märkimisväärselt tõusnud,» selgitas Kõlar.

Positiivset tähelepanu pälvisid ka Music & Media konverentsiga paralleelselt toimunud Lost in Music festivalil üles astunud Eesti bändid – rokiriffide ja ulja imagoga varustatud Ziggy Wild ning avangard- ja elektronpopi vooludes seiklev Faun Racket.

Foto: Sergey Chernov

Faun Racketi esinemisele reedel, 17. oktoobril YO-talo klubis kaasa elanud Soome indie-leibeli Soliti juht ja Radio Helsinki saatejuht Nick Triani ei olnud kiidusõnadega kitsi: «Faun Racketi mitmekihiline elektroonika ja taevalik hääl kaaperdasid mind täielikult enda valdusse. Tahaks neid veel ja veel kuulda.» Briti muusikakriitik ja -ajakirjanik AP Childs iseloomustas Faun Racketi etteastet kui katkematut gruuvi ning äraspidist reivi, nähes selles tõelist elektroonilist mässu.

Helen Sildna on muusikatööstuse konverentsi ja talendifestivali Tallinn Music Weeki asutaja ning eestvedaja. Ta on olnud muusikatööstuses tegev üle 14 aasta nii aktuaalsete rahvusvaheliste artistide maaletoojana kui kohaliku muusikaettevõtluse ja -ekspordi edendajana. Helenil on olnud võtmeroll Eesti muusikaettevõtluse arendamises ning ekspordistrateegias, tänaseks on ta ka uue muusikaettevõtjaid koondava organisatsiooni Music Estonia üks liikmeid ja asutajaid.

Foto: Jelena Rudi

Tallinn Music Week toimub 25.-28. märtsil 2015. Festivali esinejate nimistusse pürgivate artistide taotlusvoor ja delegaatide registreerimine TMW muusikatööstuse konverentsile on avatud festivali kodulehel. Artistide esinemistaotlusi saab esitada ja delegaadipassi soodushind 100 eurot kehtib kuni 1. detsembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles