Ivo Linna: Uku Suvistel on Venemaale minekuks köieots käes

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uku Suviste kolm nädalat tagasi Jurmalas
Uku Suviste kolm nädalat tagasi Jurmalas Foto: Ksenia Repson

Uku Suviste edukas esinemine äsjasel Jurmala laulukonkursil võiks talle avada ukse Vene muusikaturule, noormees ise on maininud, et kavatseb hakata usinasti vene keelt õppima.

Suviste (28) võlus Jurmala laulukonkursil, mis on Vene muusikatööstuse üks tähtsündmusi, publikut heas vene keeles esitatud lauluga «Sind otsides». Kokkuvõttes tuli Suviste võistlusel kolmandaks. Žürii liikme Raimonds Paulsi arvates on Suviste trumpideks eriline hääletämber, head kombed ja välimus, mis köidab naisi. Venemaa väljavaate kohta mainis Pauls Õhtulehele ettevaatlikult, et see sõltub asjade kulgemisest, samuti on vaja selleks päris palju raha.

Täna on tuntuim eesti laulja Venemaal Anne Veski, kas Suvistest võiks saada venelastele uus lemmik Baltikumist?

Võtame kõne Ivo Linnale, et saada teada tema arvamus. Linna on omal ajal Venes tuuritanud ja üldse üks arukas mees.

 

Ivo, millised võiksid olla Uku Suvistel tänu edule Jurmalas šansid läbilöögiks Vene muusikaturul?

Kui ta on osav poiss ja kasutab seda köieotsa ära, siis on tal šanssid päris korralikud. Ta laulab hästi, näeb hea välja ja suhtlemisega tal probleeme pole. Ainuke, millega ta peab rinda pistma, on vene keel. Aga vastavas keskkonnas tuleb keel inimesele, kes tahab, ju kergelt kätte. Nii et tema võimalused on täiesti olemas, kui ta nüüd loorberitele puhkama ei kavatse jääda.

 

Kas Venemaa publik võiks oodata uut artisti Eestist ja Baltikumist?

Ma ei oska vene publiku soovidest midagi rääkida, kuid Baltikum on olnud endistel aegadel, ka nõukogude ajal, Venemaale suur eksootiline lääne territoorium. Millegipärast oli selline arvamus, et kõik, mis tuleb Läänest on hea, kuigi me teame, et see nii ei ole. Võib-olla tänu sellele endisele hoiakule tõesti ootavad...kurat seda teab, miks mitte? Lõppude lõpuks Laima Vaikule ja teised, kes endistest nõukogudeaegsetest tähtedest on püsima jäänud, need löövad ju väga hästi läbi ja keegi ei pea Raimonds Paulsi mingisuguseks natsi-heliloojaks või midagi taolist. Kui Jaak Joala tahaks, piisaks tal ainult kulmu liigutada ja ta oleks ikkagi Venemaal jumal tagasi.

 

Meil Eestis tunduvad olevat mõned eelarvamused vene turu suhtes, umbes, et sealne estraad on selline palaganlik, kas need pädevad?

Vanas Roomas öeldi, et kui tuled Rooma, käitu nagu roomlane. See kehtib igal alal. Sa ei saa minna ugri-mugrit Moskvasse tegema, et see lööks Venemaa estraaditurul läbi. Seda ei juhtu. Venemaa kombed on teised, venelaste temperament ja maitse on teistsugune. Nad riietuvad teistmoodi, nende kasvõi make-up on teistsugune ja sellega tuleb arvestada. Miks peaks pidama Vene estraadi palaganiks? See on Vene estraad ja sellisena on ta väga hea. Sel, kes tahab seal läbi lüüa, tuleb nende reeglitega arvestada.

 

Suvistele, kui noorele artistile oleks edu Venemaal suurepärane karjäär?

Muidugi. Krampikult «päris Läände» pürgijad, kes hakkavad juba emakeelt ära unustama ja mõtlevad, et kui nad teevad inglise keeles lugusid linti, võib teekond maailma tippu alata... See on selgelt öeldes täielik jama, absurd. Selles mõttes on see endine kuuendik kogu planeedist, endised Vene Nõukogude alad, vaata et isegi magusam suutäis. Võib-olla on võimalusi rohkem. Kuigi ma ei ole selle asjaga üldse kursis. Olukorda, mis seal praegu toimub, oskaks kõige paremini Anne Veski seletada, aga arvan, et Uku Suvistel on võimalus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles