Reedel selgitatakse välja Baltimaade parim sommeljee

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti parima sommeljee 2014 tiitli võitis Karel Veski Livikost
Eesti parima sommeljee 2014 tiitli võitis Karel Veski Livikost Foto: Eesti Sommeljeede Assotsiatsioon

Reedel, 17. oktoobril selgitatakse üheksandat korda toimuval Vana Tallinn Baltic Sommelier Grand Prix´l Baltimaade parim sommeljee. Kahepäevasel võistlusel Riias taotleb seda tiitlit kolm parimat sommeljeed igast Balti riigist. Osalejate teadmisi ja oskusi hindab rahvusvaheline žürii, mille esinaiseks on tänavu Austria Sommeljeede Liidu president Annemarie Foidl.

«Vana Tallinn Grand Prix'st on üheksa aasta jooksul kujunenud Baltimaade joogiekspertide tippvõistlus omaala parimate professionaalide osalusel. Alkoholitarbimine on kultuuri osa ja hea alkoholikultuuri edendamisel on sommeljeedel väga oluline roll, seetõttu on tähtis, et nende tööd hinnatakse ja innustatakse ennast sellel alal aina edasi arendama,» ütles Liviko juhatuse esimees Janek Kalvi.

Eestist võistlevad Baltimaade parima sommeljee tiitli nimel eelmisel aastal Vana Tallinn Grand Prix´l teise koha saavutanud Eesti Sommeljeede Assotsiatsiooni koolitaja Kristjan Markii, 2014. aastal Eesti parimaks sommeljeeks tituleeritud Liviko HoReCa müügiesindaja Karel Veski ning restorani Von Krahli Aed sommeljee Kristina Ratso.

Lätist konkureerivad Vana Tallinn Grand Prix´l Agnese Meiersone (Vina Studija), eelmisel aastal Vana Tallinn Grand Prix´l kolmandaks tulnud Kaspars Reitups (Restoran Vincents) ning Toms Liepins (Restoran Vincents).

Leedust on Vana Tallinn Grand Prix´l võistlemas Narimantas Miežys (Kempinski Hotel Cathedral Square Vilnius sommeljee), Albertas Koncijalovas (Liviko SIA veinikonsultant) ja Martynas Pravilonis (restorani Vyno Klubas veiniekspert).

Lisaks osalevad Vana Tallinn Grand Prixi´l külalisvõistlejad Venemaalt, Austriast ja Norrast, kes ei pretendeeri Baltimaade parima sommeljee tiitlile. Venemaad esindab Maria Zueva (Venemaa Sommeljee Ühingu PR-direktor), Norrast on võistlemas Beate Strande Gudbrandsgard (Hotel Continental, restoran Theatercafeen) ning Austriat esindab nende üks paremaid sommeljeesid Suvad Zlatic (Geigers Posthotel´i peasommeljee).

Vana Tallinn Grand Prix´i peaauhinnaks on Liviko välja pannud veinireisi 1000 euro väärtuses.

Võistuse esimesel päeval, 16. oktoobril sooritavad kõik 12 võistlejat teoreetilisi teadmisi nõudva testi. Žürii selgitab välja neli paremat sommeljeed, kes jätkavad võistlemist reedel toimuvas finaalis.

Baltimaade parima sommeljee valimine sai oma nime legendaarse, Eesti kõige populaarsema likööri Vana Tallinna järgi. Liviko korraldab Vana Tallinn Grand Prix’d koostöös Eesti, Läti ja Leedu Sommeljeede Assotsiatsioonidega alates 2005. aastast.

AS Liviko on 116-aastaste traditsioonidega 1898. aastal asutatud kvaliteetalkoholi tootja. AS Liviko on nii Eestis, Lätis kui ka Leedus välja arendanud alkoholi distributsiooni- ja hulgimüügivõrgu, mille kaudu turustatakse omatoodangu kõrval maaletoodavaid brände ka teistelt maailma kvaliteetalkoholi tootjatelt. AS Liviko kuulub Balti riikide kolme suurema alkoholifirma hulka, pöörates tootmise kõrval sama suurt tähelepanu ka alkohoolsete jookide impordile. AS Liviko grupp annab tööd 376 inimesele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles