Benedict Cumberbatch võitleks geivihkajatest usuäärmuslastega surmani

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Benedict Cumberbatch, Keira Knightley
Benedict Cumberbatch, Keira Knightley Foto: SCANPIX

Näitleja Benedict Cumberbatch on geiõiguste tuline toetaja ja ta ütles, et ta oleks valmis usuäärmuslastega vajadusel surmani võitlema.

Briti staar kehastab uues filmis «Imitation Game» matemaatikageeniust, Enigma koodi lahtimurdjat ja tehisintellekti ühte loojat Alan Turingit, kelle elu hävitasid Inglismaa tollased geivastased seadused, kirjutas ajakiri Out.

«Isegi praegusel ajal on riike, kus võetakse inimestel päid maha nende usu või seksuaalse sättumuse pärast. See on hirmuäratav. Pea maharaiumine - see on keskaegne! Võtaksin kätte relva nende vastu, kes käsiks mul uskuda seda, mida nemad usuvad, ähvardusega mind tappa. Võitleksn nendega. Võitleksin nendega surmani,» sõnas Cumberbatch.

«Ma usun, et vanemaks saades peab inimesel kujunema arusaamine sellest, mis on vale ja mis on õige. Sa ei saa olla ühepoolselt tolerantne. Ühel hetkel pead mõistma, et religioosne fundamentalism on vale,» lisas ta.

1952. aastal mõisteti Turing süüdi jämedas ebasündsuses ja talle anti valida, kas läheb vangi või saab tingimisi karistuse ja lepib hormoonraviga libiido kahandamiseks. Ta valis viimase, kuid kahe aasta pärast sooritas ta enesetapu.

2013. aastal andis kuninganna Elizabeth II Turingile postuumselt armu ja tühistas süüdimõistva otsuse.

Cumberbatch kommenteeris seda kriitiliste sõnadega: «Mistahes võimukandjale on solvav sellisele asjale heakskiitvalt alla kirjutada ja öelda: «Oh, me andestame talle.» Ainus inimene, kes peaks kellelegi andestama, on Turing. Kuid ta ei saa seda teha, sest me tapsime ta. Ja see teeb mind tõeliselt vihaseks. Väga vihaseks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles