Eve Viilup jõudis oma elus teha suuri ja olulisi asju

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Birgit Õigemeel ja Eve Viilup
Birgit Õigemeel ja Eve Viilup Foto: Teet Malsroos

Eile lahkus ootamatult Eesti Televisooni kauaaegne lastesaadete toimetaja, lastesaadete toimetuse juht ning laste laulukultuuri ja laululoomingu edendaja Eve Viilup.

Eve Viilup (15. aprill 1953, Rakvere - 12. oktoober 2014, Tallinn)
 
Eesti Televisioonis asus Eve Viilup tööle 1976. aastal, pärast Tartu Ülikooli lõpetamist.
 
Tal oli mitu kirge: armastus lastekirjanduse ja muusika vastu, televisioon ning lapsed. Seepärast oli loomulik, et temast sai lastesaadete toimetaja kirjanik-näitleja ja lavastaja Uno Leiese meeskonnas. Ajakirjaniku ja eesti filoloogina oli tal oskus toredad raamatud telelavastuse stsenaariumiks vormida. Hiljem hakkas ta ise lastele näitemänge kirjutama. Pikaaegse lastesaadete peatoimetajana on tema käe all eetrisse jõudnud paljud tervetele põlvkondadele olulised lemmikud nagu "Nõiakivi", "Hunt Kriimsilm", "Kikerikii", "Tammetõru seiklused", "Hei, pöialpoisid!", "Pätu", "Pintselsabad", menukad võistlussaated "Kooli TV", "Marumüramiks", "Memoriin" jpt.
 
Eve Viilup on loonud laulusõnu ning käsikirju muusikalavastustele, ta on mitme laulusaate ellukutsuja - "Viisiubin", "Laulumaias" ja "7 vaprakest". Tema nõu on saanud "Kaks takti ette", "Tähed muusikas" ja "Perepidu".
 
Sarjadest silmapaistvaim on 1992. aastal koos Aarne Saluveeriga loodud "Laulukarussell". Üleriigiline laste võistlussari "Laulukarussell" on olnud kodumaiste lastelaulude ja laulmiskultuuri eeskuju ja edendaja nüüd juba üle 20 aasta.
 
Eve Viilup oli 1990. aastast Lasteekraani muusikastuudio juht, kus professionaalsete lauluõpetajate käe all on nüüdseks lauluõpet saanud tuhandeid lapsi. Suurepäraseid tulemusi konkurssidel ja festivalidel nii Eestis kui ka välismaal on saavutanud stuudio koorid ja solistid, võrdselt hästi esitatakse nii koorimuusikat kui ka lastelaule, pop- ja folkmuusikat.
 
Eve Viilup on UNICEFi hõbedase tänumärgi laureaat. 2013. aastal tunnustati Viilupit Valgetähe V klassi teenetemärgiga.
 
Tele- ja raadioinimesed jäävad Evet meenutama lastele ja muusikale pühendunud, hooliva ja noorusliku kolleegina.
 
Eesti Rahvusringhääling avaldab siirast kaastunnet Eve Viilupi abikaasale, lastele ja kõigile lähedastele.
 
ETV näitab sel neljapäeval algusega kell 22.35 "Tähelaeva" Eve Viilupist, mis salvestati 2008. aastal.
 
Ärasaatmine toimub laupäeval, 18. oktoobril kell 12 Tallinna Kaarli kirikus.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles