Ameerika Filmiakadeemia tegi teatavaks võõrkeelse filmi Oscarile kandideerivad filmid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oscari kujud
Oscari kujud Foto: SCANPIX

Ameerika Filmiakadeemia avalikustas 2015. aasta võõrkeelse filmi Oscarile kandideerivad filmid, mida on rekordiline arv  - 83.

2014. aastal kandideeris võõrkeelse filmi Oscarile seitse filmi vähem, edastab BBC.

Neli riiki, Kosovo, Malta, Mauritania ja Panama ei ole varem oma filme Oscarile esitanud. Nüüd on neil esimene kord.

Filmiasjatundjad märkisid ära näiteks Türgi filmi «Winter`s Sleep», mis sai sel aastal Cannes´i filmigestivalil Kuldse palmioksa auhinna.

Iirimaa kandideerib filmiga «The Gift», mis on kriminaallugu, milles saab kuulda nii inglise kui gaeli keelt.

Austraalia Oscari kandidaadiks on «Charlie´s Country», mille teemaks on aborigeenid. Filmi osa dialooge on kohalikus yolngu keeles.

Belgia filmitegijad Jean-Pierre ja Luc Dardenne esitasid Oscarile oma filmi «Deux jour, une nuit», milles mängib peaosa Marion Cotillard. Ta kehastab vabrikutöölist, kellel on aega kaks päeva ja üks öö panna oma kolleege loobuma lisarahast, et talle jääks töökoht alles.

Veel kandideerivad näiteks Argentina must komöödia «Wild Tales», Venemaa režissööri Andrei Zvjagnitsevi «Leviathan»,  mis räägib jumala ja riigi teemal,Rootsi «Force Majeure», mis on kurb abieludraama.

Oscari kandidaatide nimekirjast leiab ka Poola režissööri Pawel Pawlikowski laineid löönud draama «Ida» ning Mauritaania Abderrahmane Sissaki «Timbuktu».

Filipiinid kandideerivad võõrkeelse filmi Oscarile linateosega «Norte, the End of History», mille aluseks on Fjodor Dostojevski kuulus romaan «Kuritöö ja karistus».

83 kandidaatfilmist valitakse 2015. aasta jaanuaris välja üheksa filmis, millest Oscarile pääsevad lõpuks kandideerima viis linateost.

2014. aastal sai võõrkeelse filmi Oscari Itaalia film «The Great Beauty», mis räägib vananeva kõrgseltskonna daami elust tänapäeva Roomas.

Itaalial on seni kõige enam võõrkeelseid Oscareid. Alates 1947. aastast on selle riigi filmid neid saanud 14.

Ameerika Filmiakadeemia kuulutab Oscari kandidaadid välja 15. jaanuaril 2015. Oscarite jagamise tseremoonia leiab aset 22. veebruaril.

Kandideerivate filmide nimekirja vaata siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles