Kooseluseaduse vastuvõtmist tähistati vahva peoga Sinilinnus

, Elu24 peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Riigikogu võttis eile napi häälteenamusega vastu tuliseid vaidlusi tekitanud kooseluseaduse, mis annab nii eri- kui samasoolistele paaridele õiguse oma kooselu ametlikult registreerida.

Kooseluseaduse vastuvõtmist tähistati eile vahva peoga Tallinna vanalinna lokaalis Sinilind. Pidu väisas isegi peaminister Taavi Rõivas oma kaaskonnaga, teistest tuntud poliitikutest rääkimata. 

Foto: Viktor Burkivski

Kooseluseaduse üks algatajatest oli riigikogulane Imre Sooäär.

40 riigikogu liikme algatatud seaduse poolt hääletaski 40 Reformierakonna, Keskerakonna ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ning selle vastu oli 38 Reformierakonna, Keskerakonna ning Isamaa ja Res Publica Liidu saadikut. 10 riigikogu liiget hääletusel ei osalenud.

Foto: Viktor Burkivski

Kooseluseaduse üks eestvedajatest oli Londonis resideeriv ärimees Peeter Rebane.

Kooseluseadus hakkab kehtima 2016. aastal tingimusel, et parlament on selleks ajaks vastu võtnud jõustumiseks vajalikud rakendusaktid. Kui kooseluseadus vajas vastuvõtmiseks lihthäälteenamust, mis tähendab, et seaduse poolt pidi hääletama rohkem riigikogu liikmeid kui selle vastu, siis rakendusseaduse vastuvõtmine eeldab koosseisu häälteenamust ehk vähemalt 51 häält.

Foto: Viktor Burkivski

Kooseluseaduse poolt oli ka poliitik Marianne Mikko.

Kui seadus jõustub, saavad nii sama- kui erisoolised paarid õiguse oma kooselu ametlikult registreerida. Selleks peavad nad sõlmima notari juures kooselulepingu ning valima varasuhte. Samuti on võimalik kokku leppida näiteks ülalpidamisraha maksmises, selle suuruses ja maksmise viisis juhuks, kui kooselu ja vastav leping peaks lõppema.

Foto: Viktor Burkivski

Ka suurürituste korraldaja Helen Sildna rõõmustas eile kooseluseaduse vastuvõtmise üle.

Kooselulepingu olemasolu peaks edaspidi lihtsustama muu hulgas ka näiteks sotsiaaltoetuste taotlemist, haiglakülastusi ja nõusoleku andmist meditsiinilisteks protseduurideks.

Foto: Viktor Burkivski

Lapsendada saab registreeritud elukaaslane kooselulepingu kestel ainult teise elukaaslase bioloogilise või enne kooselulepingu sõlmimist lapsendatud lapse. Kui kohus hindab piirangu elukaaslaste suhtes äärmiselt ebaõiglaseks – näiteks kui mehel ja naisel pole meditsiinilistel põhjustel võimalik lapsi saada –, võivad nad erandina lapsendada ka kolmanda isiku lapse.

Foto: Viktor Burkivski

Anu ja Elena: "Oleme kooselu seaduse poolt!"

Kooseluseaduse vastuvõtmist tähistati eile hoogsa peoga Sinilinnus.

Vaata pildigaleriid!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles