Galerii: Surnumere käsikirjad jõuavad internetti

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fragment 2000 aasta vanustest Surnumere käsikirjadest
Fragment 2000 aasta vanustest Surnumere käsikirjadest Foto: AFP / Scanpix

Iisraeli teadlased on alustanud Surnumere käsikirjadest digitaalfotode tegemist, eesmärgiga need 2000 aasta vanused ürikud internetis kättesaadavaks teha.

Iisraeli muinsuskaitsenõukogu sõnul võib kogu protsess aega võtta kuni kaks aastat, kirjutab abc.net.au.

Seni on iidsete käsikirjadega olnud põhjalikumalt võimalik tutvuda ainult teadlastel.

Teadlased kasutavad Surnumere käsikirjadest fotode tegemiseks kaameraid, mille kiirgus ei kahjusta neid ajalooliselt tähtsaid ürikuid.

Teadlastemeeskond on seni käsikirja 9000 säilinud fragmendist teinud 4000 fotot. Käsikirja paremini säilinud osad on Jeruusalemmas Iisraeli muuseumis näitusel.

Surnumere käsikirjad avastati 1947. aastal Surnumere läänerannal asuva Qumrani kõrbe koobastest. Rohkem kui 50 kaljukoopast paljastus raamatukogu, mis sisaldas peaaegu kõikide Vana Testamendi raamatute käsikirju. Lisaks sisaldavad need käsikirjad ka esseenide, ühe juudi usulahu kirjalikku pärandit. Leiud osutasid, et Vana Testamendi tänapäevane tekst on 2000 aasta taguse tekstiga sarnane.

Ajaloolaste arvates pärinevad need käsikirjad kolmandast sajandist e.kr. kuni esimese sajandini p.kr.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles