Harvardi üliõpilased: USA ohustab ülemaailmset rahu rohkem kui Islamiriik

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harvardi üliõpilased: USA ohustab ülemaailmset rahu rohkem kui Islamiriik
Harvardi üliõpilased: USA ohustab ülemaailmset rahu rohkem kui Islamiriik Foto: Youtube

USAs Harvardi ülikoolis korraldati diskussioon teemal: kumb ohustab ülemaailmset rahu rohkem – kas USA või Islamiriik?

Suur osa maineka ülikooli tudengitest arvas, et USA on suurem oht kui msolemifanaatikud, kes hukkavad süütuid inimesi, edastab foxnews.com.

Üliõpilased vastasid sellele küsimusele möödunud laupäeval ning sellest tehti ka video, mis pandi internetti.

«Lääne tsivilisatsioon on süüdi paljudes globaalprobleemides. Ma ei arva, et Islamiriik tekkis tühjale kohale lihtsalt USA ärritamiseks,» selgitas üks üliõpilane.

Enamik Harvardi üliõpilasi on veendunud, et Islamiriik ei oleks esile kerkinud kui USA oleks varem teistmoodi käitunud ja teisi otsuseid langetanud.

«USA imperialism ja naftaahnus Lähis-Idas on need põhjused, miks Islamiriik seal esile kerkis ja mõjuvõimsaks sai,» tetas veel üks üliõpilane.

Harvardi tudengite seas küsitluse läbi viinud Caleb Bonhami sõnul ei olnud vastused üllatavad.

«Küsitlus ja video näitasid, et USAd ei nähta vaid ühest küljest – maailma politseina, vaid riiki ka kritiseeritakse selle tõttu. Üliõpilased püüavad enda jaoks lahti seletada USA käitumist. Miks USA võib olla suurem oht kui terroristlik rühmitus, mille liikmed tegelevad peade maharaiumise ja pommiplahvatuste korraldamisega,» selgitas Bonham.

Sunniitlik äärmusgrupeering Islamiriik eraldus kunagi kuulsast Al-Qaedast. Nüüdseks on see rühmitus vallutanud alasid Iraagis ja Süürias, kus kuulutati välja kalifaat. Nad valitsevad vallutatud aladel karmi islamistliku sharia seaduse järgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles