Rossiiskaja Gazeta: glamuuriväljaanded külvavad isamaapila

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tatler vene keeles
Tatler vene keeles Foto: redrussia.com

Venemaa ametlik väljaanne Rossiiskaja Gazeta nimetas Venemaal välja antavaid glamuuriajakirju isamaalisust halvustavaks ja isamaad pilavateks.

Ajakirjanik Pjotr Orlov küsis,  mis saab siis, kui kodumaa austamine kaob.

Rossiiskaja Gazeta on mures Euroopas modellidena karjääri tegevate noorte naiste pärast, kellest on seal saanud Venemaa kritiseerijad ning kes ei taha olla oma riigi esindajad.

Kremli käepikendusena tuntud väljaanne arvab, et rahvusvahelised väljaanded nagu Cosmopolitan, Glamour, GQ ja Vogue ja veel mitmed teised, mida antakse välja ka vene keeles, kahandavad venelaste isamaalisust.

 «On selge, et nüüdisajal on neis väljaannetes meie riigi vastased negatiivsed sõnumid,» selgitas Orlov.

Ta lisas, et glamuuriepideemiat ja Venemaa-vastasust levitavad need väljaanded, mille omanikud on välismaalased.

Septembris võttis Venemaa duuma vastu seaduse, mis piirab vene meedias välismaalaste osalust 20 protsendini.

Kriitikute arvates taheti sellise seadusega kontrolli alla saada majandusväljaannet Vedomosti, mida seni peetakse Venemaa ainsaks sõltumatuks väljaandeks.

Riiklik meedia on ka varem glamuuriväljaandeid tümitanud.

Praeguses poliitiliselt keerulises olukorras ei kiideta klantsajakirju ja neis sisalduvat heaks, kuna Ukraina kriisi tõttu on Venemaa ja lääne vahel tekkinud lahkhelid. Lisaks on kumbki pool kehtestanud üksteisele sanktsioone.

Ajakirjanik tõi näite, et Venemaa võeti vastu seadus, mis keelab homopropaganda noorte seas. Samas aga kirjutavad mitmed vene keeles ilmuvad lääne ajakirjad pidevalt homodest soosivalt.

Ajakirjad GQ ja Esquire on suunatud enamjaolt meestele ning neid tuntakse heal tasemel poliitiliste kirjutiste tõttu. Ka need ei olevat Venemaal sobivad, kuna neis on varjatud või avalik Venemaa-vastane kriitika.  

Kreml peab glamuuriväljaandeid kahjulikuks vaid massile, mitte aga kõrgklassi kuulujatele.

Paljud Venemaa kuulsused on poseerinud näiteks väljaandele Cosmopolitan ja Tatler. Kaasa arvatud Kremli peaideoloog Vladislav Surkov ja tema perekond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles