Neli teooriat Kim Jong-uni kadumise kohta

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-un
Kim Jong-un Foto: SCANPIX

Põhja-Korea diktaator Kim Jong-un on avalikkusest kadunud olnud üle ühe kuu ning selle tõttu on hakatud spekuleerima, mis juhist saanud on.

Põhja-Korea meedia kajastab diktaatori elu igapäevaselt ning selle tõttu on Kimi kadumine ebatavaline, kirjutab iltasanomat.fi.

Neli teooriat Kim Jong-uni kadumise kohta:

Vilets tervis – väljaande Wall Street Journal andmetel on Kimil kehakaaluprobleeme, mis mõjutavad ta liigeseid. Lääne meedia kirjutas, et juhile tehti  suvel tekkinud jalavigastuste tõttu mõlema jala hüppeliigsele operatsioon. Lisaks olevat Kimil kehakaalust tingituna diabeet ja kõrge vererõhk. Lõuna-Korea väljaannete andmetel on Kim ravil pealinnast Pyongyangist põhja jäävas väikelinna haiglas.

Riigipööre – kuna Põhja-Korea puhul on tegemist väga kinnise riigiga, siis ei saavat välistada, et seal võis toimuda sõjaväeline riigipööre. Võim on läinud käputäie ametnike kätte, keda toetab armee. Kim Jong-un on vaid esinduskuju.

Riigi tegelik juht ja hall kardinal - lääne meedia on spekuleerinud, et Põhja-Korea on juba mõnda aega tegelikult juhtinud kindral Hwang Pyong-so. Hwang külastas hiljuti Lõuna-Koreas toimunud Aasia mänge. Näiteks uudisteagentuur AP nimetas Hwangi siis Põhja-Korea teiseks meheks pärast Kim Jong-uni. Ei ole teada, millist rolli mängib Hwang praegu Põhja-Korea riigijuhtimises ning kas ja kuidas tema Lõuna-Korea visiit on seoses Kimi kadumisega avalikkusest.

Diplomaatiline taktika – ameeriklastest Põhja-Korea asjatundjad arvavad, et Kimi kadumine võib olla Põhja-Korea taktikaline samm, millega püütakse vähendada lääneriikide huvi selle riigi tuumaprogrammi ja inimõiguste eiramise suhtes. Esiplaanile tõuseb Kim Jong-un  ning ülejäänu unustatakse mõneks ajaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles