Video: Ei ole võimalik!? Marsilt leiti kahur?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Objekt Marsil, mis meenutab kahurit
Objekt Marsil, mis meenutab kahurit Foto: NASA

USA kosmoseagentuuri Marsi kulgur Curiosity on selle planeedi uurimisel jäädvustanud palju  kentsakaid objekte.

Marsi missiooni teadlasteni on lähiajal jõudnud fotod objektist, mis meenutab valgusfoori, iguaani ja kuuli, kirjutab Daily Mail.

Hiljuti aga saadi pilt, millel oleks nagu kahur.

Curiosity jõudis Marsile 2012. aasta augustis ning alates sellest on NASA avalikustanud kulguri poolt Punasel planeedil tehtud pilte.

Kahuri leidis NASA piltidelt Briti amatöörastronoom Joe White.

«Mulle jäi kohe silma, et see Marsi objekt meenutab kahurit. Tegelikult võib see siiski päriskahurist märgatavalt väiksem olla,» selgitas White.

Möödunud nädalal leidis Curiosity Marsi Sharpi mäelt objekti, mis meenutab Maa valgusfoori. Seda nägi piltidel ka amatöörastronoom White.

Curiosity kasutab piltide tegemiseks oma 1,8-meetrist vasakpoolset masti, mille otsas on kaamera.

Enne valgusfoori ja kahurit avastas kulgur Marsilt kera, mis näeb välja nagu kahurikuul.

NASA teadlased edastasid, et need kivist objektid on Marsil arvatavasti tekkinud pinnasemuutuse, erosiooni ja tuulte abil.

Curiosity pildipangas on lisaks eelpool mainitud objektidele veel mitmeid kummalisusi, mille üle vandenõuteoreetikud ja UFO huvilised agaralt diskuteerivad.

Curiosity teeb praegu uuringuid Sharpi mäel, mis on geoloogiliselt väga huvitav ala, kuna sealt võib saada andmeid Marsi varasema ajaloo kohta.

Fakte Curiosity kohta: liikumise tippkiirus on 3,8 sentimeetrit sekundis, Curiosity on Marsil neljas kulgur, kulguril kulus Marsile maandumiseks seitse minutit, Curiosityl on 17 kaamerat ning ta kaalub umbes sama palju nagu Mini Cooper (900 kilogrammi). Teadlased kaalusid Curiosity maandumispaigana 60 erinevat kohta enne kui langetati otsus Gale kraatri kasuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles