Emil Rutiku sõdib ägedalt kooseluseaduse vastu

, Elu24 peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Smilersi meeleolukas sünnipäevakontsert vaid valituile Kanal 2 stuudios.
Õnnitlejate seas oli ka hiljuti juubelit pidanud Emil Rutiku
Smilersi meeleolukas sünnipäevakontsert vaid valituile Kanal 2 stuudios. Õnnitlejate seas oli ka hiljuti juubelit pidanud Emil Rutiku Foto: Viktor Burkivski

Käimas on äge kooseluseaduse teemaline debatt. Samal ajal, kui tuhanded eestlased, nende hulgas ka väga paljud avaliku elu tegelased, on seaduse poolt, siis loomulikult on ka neid tuntud nägusid, kes sõdivad juba homme riigikogus teisele lugemisele jõudva kooseluseaduse vastu. Nende seas on näiteks tuntud laulja ja poliitaktivist Eesti Vabaerakonnas Emil Rutiku, kes oma kriitilist seisukohta ka sotsiaalmeedias aktiivselt jagab.

Emil Rutiku: Kooseluseaduse eelnõu menetlemine on väga oluline juhtum põhjusel, et valdav enamus on selle vastu, kuid sellele vaatamata ei vastata vastuväidetele (sh küsimusele, miks ei tehta spetsiaalset homokooseluseadust, mis on justkui tegelik seaduse otstarve, ja segatakse asjasse ebamõistlikult heteropaarid, kusjuures abielu mõiste tegelik moonutamine on ebavajalik ja vägagi küsitav, pealegi põhiseaduslikust probleemne), vaid tegeletakse kiirkorras ilma sisulise aruteluta selle formaalse menetlusega, et eelnõu lihtsalt hääletamise korras vastu võtta.

Foto: Viktor Burkivski

Rutikut ajas närvi ka Toompeal toimunud kooseluseaduse vastaste meeleavalduse kajastus ETV Aktuaalses Kaameras

Rutiku: AK meeleavalduse «kajastus» oli minu arvates erapoolik, asja moonutav ja avalikkusega manipuleeriv, mida riiklik sõltumatu ringhääling olla ei tohiks. Minu arvates tuleks uudiste esitamisele kehtestada asjakohased nõuded ja võtta selle rikkujad vastutusele vastava mehhanismi kaudu (kasvõi avaliku sõna nõukogu).

Esmalt näidati Moskva patriarhaadi vene-õigeusu kiriku pappe, siis Varro Vooglaiu esinemisest ühelauselist juppi ja kahte lihtsat inimest. AK esitas seda kui paljude teadmatute inimeste hirmuavaldust, tegelikult ka valitud fragmente moonutades. Kuigi lapsevanem väitis, et ei soovi, et tema lastele hakatakse (edaspidi) juba lasteaias tegema homopropagandat, küsis reporter millises lasteaias seda tehakse (lapsevanem vastas lollile küsimusele väga edukalt, viidates Ühendkuningriigile, Taani jt eesliinil olevate riikidele).

Lisaks näidati hetkeks veel üht mutikest, kes väidetult võrrelnud seadust karuputkega. Vahepeal näidati eelnõu ühte eestkõnelejat riigikogusaadik Nestorit, kelle kommentaari järgi inimesed kardavad, et nendega hakkab midagi juhtuma ning kinnitust, et tema pikas traditsioonilises abielus ei muutu mitte midagi, justkui see ettekuulutus tõestaks probleemi puudumist.

Näidati väheseid homoaktiviste ja võeti nendelt kinnitus, et nemad eelnõu toetavad. Seejärel teatati, et mitmed tuntud inimesed avaldasid eelnõule toetust ja esitati põhjalikult ülevaade.

Aitäh, aga minu traditsiooniline perekond ei vaja kaitset algatajate poolt veebis kooselu.ee organiseeritud videopöördumistest, nimetades Ivo Linnat, David Vseviovi ja Eino Baskinit. Viimasele anti ka sõna. Baskin kuulutas, et tema on tolerantne ja kõige jubedam on teistele oma subjektiivse arvamuse peale pressimine (tegelikult antud juhul surutakse enneolematult jõhkralt peale valdavale enamusele vastuvõetamatut võõrast ideoloogiat, vaevumata vastuväidetele vastama).

Tagatipuks oli saatesse veel kutsutud mitte suurmeeleavalduse eestvedaja, vaid otsesõnu eelnõu läbisurumise eest hea seisev sotsist juhtiva parlamendikomisjoni esimees Suur. Diktor Kannel käsitles asja kui pimeduses hirmul olijate hüsteeriat ja küsis, kas poliitik on näinud rahulikku ja arukat diskussiooni seaduse teemal. Vastuseks oli lihtsalt nii hüsteeria kui ka diskussiooni puudumise eitamine ja üleskutse eelnõu lugeda.

Seepeale esitas Kannel viitega avaliku arvamuse uuringutele väite, et vastu on eelkõige vanem põlvkond, kuna noored asja mõistavad ja on poolt (mängis kergelt mõjutatavad ja kogenematud ajupestud noored progressiivsena välja ning teised tagurlastena, samas kui uuringute ca 75-80 protsenti eelnõu vastaseid hõlmavad ka noori). Küsimusele, kas on ikka õige asjaga praegu edasi minna, jättis Suur vastamata.

Foto: TV3

Rutiku arvates tegeletakse kooseluseaduse vastuvõtmisega liiga rutakalt

Rutiku: Kooseluseaduse eelnõu menetlemine on väga oluline juhtum põhjusel, et valdav enamus on selle vastu, kuid sellele vaatamata ei vastata vastuväidetele (sh küsimusele, miks ei tehta spetsiaalset homokooseluseadust, mis on justkui tegelik seaduse otstarve, ja segatakse asjasse ebamõistlikult heteropaarid, kusjuures abielu mõiste tegelik moonutamine on ebavajalik ja vägagi küsitav, pealegi põhiseaduslikust probleemne), vaid tegeletakse kiirkorras ilma sisulise aruteluta selle formaalse menetlusega, et eelnõu lihtsalt hääletamise korras vastu võtta.

Foto: Facebook

Samas toetab aktiivselt kooseluseadust Emil Rutiku poeg Karl-Artur Korsar.

Juba homme on riigikogus kooseluseaduse teine lugemine ning kui see on läbitud, läheb seadus juba selle nädala neljapäeval kolmandale ehk viimasele lugemisele. Tõepoolest, vähe on Eestis olnud eelnõusid, mis oleksid meie rahva seas esile kutsunud selliseid tundepuhanguid nagu kooseluseadus või mida sina arvad?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles