Briti menunäitleja Stephen Fry: Eesti homoaktivistid seisavad silmitsi USA ja Venemaa äärmuskristlastega

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stephen Fry
Stephen Fry Foto: SCANPIX

Briti populaarne näitleja Stephen Fry võttis sõna Eesti homoaktivistide ja nende ebatavaliste vaenlaste nagu USA ja Venemaa kristlased teemal.

Väljaandes The Independent sõna võtnud Fry kirjeldab Eestit kui ebatavalist riiki, kuna tänapäeval ei ole just palju 1,3 miljoni elanikuga edukaid väikeriike. Lisaks on see riik oma sõnavabaduselt ja demokraatialt ning internetiseerituselt maailmas esirinnas

«Eestis leiutati Skype ning siin õitseb filmitööstus. Eesti elanikud on inglise keele kui võõrkeele oskuselt maailmas neljandal kohal. Eesti puhul olevat tegemist pigem Põhjamaa, mitte Balti riigiga ja seda eelkõige tulevikku suunatuse ning tolerantse kultuuri-, religiooni- ja majanduspoliitika tõttu».

Fry nendib, et Eesti peaminister, 35-aastane Taavi Rõivas on Euroopa kõige noorem juht. Eesti põhiseaduses on sätestatud sõna-ja religioonivabadus. Nüüd aga kerkis selles riigis üles probleem seksuaalvähemustesse kuulujate ümber, kuna progressiivne Reformierakond tahab, et seadust võimaldaks neil ametlikku kooselu (kooseluseadus).  

Eesti homoõiguste eest võitlejad on aga samas saanud uued vaenlased USAs tegutseva äärmuskristliku organisatsiooni The World Congress of Families (WCF) näol, mis on juba suurt kahju tekitanud sellises Aafrika riigis nagu Uganda.  WCFiga on kampa löönud Venemaa homoõiguste vastased, keda toetab Kreml.

Väidetavalt püüavada nad Eesti seaduseandjaid mõjutada nii raha, provokatiivsete e-kirjade kui vastavasisuliste buklettide abil.

Neis seisab, et homoseksuaalsus võrdub pedofiiliaga, tegemist on dekadentliku lääneliku eluviisiga ning see ohustab maailma tulevikku.

Fry lisab, et Eesti homoõiguste eest  seisjad peavad võitlust USA ja Venemaa homovastaste kristlastega.

«Eesti parlamendi spiiker Eiki Nestor sõnas, et Eesti ei  vaja tsiviilpartnerluse akti, mitte näitamaks, et eestimaalased ei ole endised sovjetid. Eesti vajab seda, et olla demokraatlik riik, kus kõigil on hea elada. Et inimesed ei peaks tundma end äärmusgruppi kuulujate, kõrvaletõugatute ja alaväärsetena,» selgitas Fry.   

USA kristlik The World Congress of Families on kampa löönud Venemaa õigeusklikest äärmuslastega, kelle arvates Venemaa poolne Krimmi anastamine oli õiglane ning läänele tuleb õpetada «õigeid eluviise».

USA WFC liitlane,Venemaal tegutseva Püha Basilios Suure fondi juht Konstantin Malofeejev sõnas, et Venemaa kristlased aitavad läänt vabastada uuest liigliberaalsest, kristluse vastasest totalitarismist, sooideoloogiast, massimeedia kontrollist ja neomarksistlikust dogmast.

 Fry jätkas, et WCFi asejuht Lawrence Jacobs on veendunud, et venelased on tänapäeva maailma kristlikud päästjad ning nad seisavad vankumatult klassikalise perekonnamudeli säilimise eest.

Paremäärmuslik katoliku perekondade liikumise juht François Legrier sõnas aga, et individualistlik ja liigselt vabadust rõhutav valgustumisfilosoofia püüab inimest vabastada talle omasest ning sundida peale talle mitte omast.

«Eesti parlament hääletab selle seaduse üle lähiajal. Arvan, et mida enam USA ja Venemaa homovastased püüavad Eesti asjadesse sekkuda, seda suurema karuteene nad endale teevad. Eesti parlamendisaadikud esindavad oma rahvast , kuid nad võivad lasta end mõjutada,» lausus Briti näitleja.

Fry lisas, et homode õiguses on osa inimõigustest. Lisaks on demokraatlikes riikides tagatud rassilised, soolised, ajakirjanduslikud ja religioossed õigused.

2001. aastal võitis Eesti Eurovisiooni lauluvõistluse palaga «Everybody» ning nüüd vaatab Euroopa Eesti poole lootusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles