Jeremy Clarkson, Richard Hammond ja James May pidid Argentinast põgenema

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
James May (vasakul), Jeremy Clarkson (keskel)ja Richard Hammond
James May (vasakul), Jeremy Clarkson (keskel)ja Richard Hammond Foto: SCANPIX

Briti tuntud autosaate «Top Gear» saatejuhid Jeremy Crakson, Richard Hammond ja James May eskorditi Argentinas politsei saatel lennuväljale, kuna kohalikud tahtsid nad ära lintšida.

Mehed salvestasid Argentinas «Top Geari» uut osa, milles oli vastuolulised masinad Falklandi sõjale viitava numbrimärgiga, edastab The Telegraph.

Clarkson ja ta kaaslased olid sunnitud vihaste argentinlaste eest põgenema ning neid loobiti kividega.

Argentina Falklandi sõja veteranid sõnasid, et need kolm britti peavad oma tegude eest vastutama.

Clarkson tekitas Argentinas viha, kuna ta Porsche numbrimärk oli H982 FKL, mis veteranide arvates oli otsene viide Suurbritannia ja Argentina vahel 1982. aastal toimunud Falklandi saarte pärast peetud sõjale.

Clakson oli sunnitud vihase rahvamassi tõttu Tierra del Fuegol jätma Porsche tee äärde ning põgenema. Ta kaaslased jätsid maha oma Lotuse ja Fordi.

«Top Geari» meeskond põgenes Tšiilisse.

Kaamerameeste sõnul olid nende peale eriti vihased Tolhuini linna elanikud, kes olid neid valmis lintšima ja tapma.

Briti ringhääling BBC kinnitas juhtunut ja lisas, et «Top Geari» saatejuhid ning tehnilised töötajad on Argentinast lahkunud.

Argentina võimuesindaja Juan Manuel Romano arvas, et Richard Hammondi Ford Mustangi numbrimärgil olev 269 on lähedane arv 255. Just nii palju Briti sõdureid hukkus Falklandi sõjas. See oleks nagu etteheide Argentinale.

James May Lotuse numbrimärgil on aga number 646, mis olevat viide 649 hukkunud argentinlasele.

Hispaania keeles kannavad Falklandi saared nimetust Malvinas.

Argentina väljaanded kirjutasid, et võimuesindajad viskasid «Top Geari» tegijad riigist välja.

«Top Geari» meeskond saabus Argentinasse 17. septembril ning alustati sõitmist ja filmimist kuulsal Patagonia kiirteel. Meeskonna probleemid said alguse, kui nad jõudsid Ushuiasse.

Jeremy Clarkson on varasemal ajal mitmeid skandaale tekitanud. BBC kaalus vahepeal isegi tema vallandamist.

Wikipedia: Falklandi sõda oli relvakonflikt Argentina ja Suurbritannia vahel. Sõja põhjustas vaidlus Falklandi ning Lõuna-Georgia ja Lõuna-Sandwichi saarte riikliku kuuluvuse üle. Saared asuvad Atlandi ookeani lõunaosas.

Sõda algas 2. aprillil 1982, kui Argentina väed okupeerisid Falklandi ja Lõuna-Georgia saared. Suurbritannia valitsus saatis saari tagasi vallutama mereväe üksuse, mis pidi võitlema Argentina laevastiku ja õhuväega.

Konflikt kestis 74 päeva ja lõppes Argentina vägede alistumisega 14. juunil 1982. Konfliktis hukkus 649 Argentina ja 255 Briti sõdurit ning kolm Falklandi saarte tsiviilelanikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles