Leiti Berliini lahingus hukkunud natsisõdurite kiivrite ja saabastega jäänused

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Berliini Brandenburgi värava juures 1945. aasta kevadel hukkunud natsi-Saksamaa sõdur
Berliini Brandenburgi värava juures 1945. aasta kevadel hukkunud natsi-Saksamaa sõdur Foto: historyimages.blogspot.com

Arheloogid teevad väljakaevamisi Saksamaal Berliinis Teise maailmasõja ajal  Brandenburgi väravate juures peetud lahingu alal.

Seelowi kõrgendikul peetud lahingus kaotas elu hulk natsi-Saksamaa sõdureid, kelle jäänustel oli seni kiivrid peas ja saapad jalas, edastab Daily Mail.

Berliini lahing peeti Nõukogude Liidu Punaarmee ja natsi-Saksamaa vägede vahel 1945. aasta aprillis.

Ligi miljon Nõukogude Liidu marssali Georgi Žukovi juhitud sõdurit ründasid Berliini Brandenburgi väravate juures Saksa 9. armeeüksuse 110 000 sõdurit.

Lahing algas 16. aprilli 1945. aasta varahommikul kui Nõukogude armee tegi suurtükirünnaku.

Lahingui kolmandaks päevaks olid natsisõdurid jäänud venelaste piiramisrõngasse. Ajaloolaste andmetel hukkus Brandenburgi lahingus 5000 – 33 000 Nõukogude Liidu ja umbes 12 000 Natsi-Saksamaa sõdurit.

23. aprilliks oli Berliin Nõukogude vägede käes. Diktaator Adolf Hitler tegi oma Berliini punkris enesetapu ning Teine maailmasõda jõudis praktiliselt lõpule.

Brandenburgi lahingus osalenud natsisõdurid jäid sinna, kus nad surid. Hiljem pandi neile mullakiht peale.

Teises maailmasõjas langenute ühing palkas arheoloogid, et nad teeksid Brandenburgi lahingu alal väljakaevamisi ja leiaks hukkunud sõdurid.

Arheolooge abistavad väljakaevamistel vabatahtlikud Saksamaalt, Venemaalt, Ukrainast, Hollandist ja  Šveitsist.

«Otsime nimetuid hukkunuid, kes maeti ühishaudadesse või kes jäid oma surmakohta. Tegemist on nendega, kes Teise maailmasõja ajal kadusid. Tahame anda neile hukkunutele tagasi nimed. Me ei otsi vaid Saksa Wermachti või Nõukogude Liidu Punaarmee sõdureid, vaid kõiki sõdureid, kes Teises maailmasõjas kadunuks jäid. Need sõdurid olid pojad, isad, vennad,» teatas ühing.

Ajaloost on teada, et pärast edukat Berliini lahingut poseerisid Nõukogude Liidu sõdurid Brandenburgi värava juures kui võitjad ja nad jäädvustati filmilindile.

Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles