Mis saab Põhja-Koreast, kui Kim Jong-un peaks surema?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-un
Kim Jong-un Foto: SCANPIX

Põhja-Korea diktaator Kim Jong-un on haiguse ja operatsiooni tõttu üks kuu avalikkusest eemal olnud.

Lõuna-Korea väljaande Chosun Ilbo andmetel tehti Kimile hüppeliigeste operatsioon pärast seda, kui ta mõlemad jalad augustis ja septembri alguses kannatada said.

Kim on seni haiglaravil.

«Kim Jong-unil sai esmalt üks hüppeliiges vigastada, kuid ta ei ravinud seda. Siis tekkis sama probleem ka teise jalaga,» teatas allikas Lõuna-Korea meediale.

Poliitikaasjatundjate arvates võivad Kimi haigusel olla ka poliitilised tagajärjed.

Spekuleeriti, mis juhtub, kui Kim Jong-un väga pikaks ajaks haige oleks või ootamatult surema peaks.

Eitamine – Põhja-Korea püüab juhi  rasket haigust või surma varjata, hoidmaks ära kaost. Valitsus jätkaks nagu midagi ei oleks juhtunud. Teada on, et Kimil on kaksikolendid, keda saaks vajadusel kasutada. Lääne luure andmetel on Põhja-Korea neid varem kasutanudki.

Avalikustatakse tõde – Põhja-Korea võib avalikustada juhi terviseprobleemid. Tema toetamiseks luuakse nukuvalitsus.Ta toetajad teevad põhiseaduse ümber nii, et Kimide dünastia saaks veel pikka aega võimu juures olla.

Riigipööre – Põhja-Korea armeejuhid võivad teha riigipöörde. Samas ei pruugi see lihtne olla, sest pikka aega võimul olnud hoiavad oma positsioonist küünte ja hammastega kinni. Lisaks on enamik põhjakorealasi ajupestud ning tulihingelised Kimi dünastia pooldajad.

Mäss ja kodusõda – Kimi surma kõige mustem stsenaarium oleks mäss, mille põhjal võib lahvatada kodusõda. Võitlevad rühmad suurendaks veelgi vaesust selles maailma ühes vaesemas riigis.

Liitumine Lõuna-Koreaga – pärast Kimi dünastiat võivad valitsusohjad saada enda kätte demokraatlikuma maailmapildiga  noored poliitikud.  Samas on raske uskuda, et Korea sõja (1950 – 1953) tõttu jagatud Korea poolsaarel oleks uuesti ühtne riik.

Hiina sekkumine – Hiina on muutunud aina võimsamaks ja enesekindlamaks ning võib Põhja-Korea kriisis näha oma võimalust. Kas Hiina annekteeriks Põhja-Korea?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles