Vietnami sõda jäädvustanud kuulus fotograaf kõikus neli korda elu ja surma piiril

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tim Page
Tim Page Foto: Wikipedia.org

Briti fotograafi Tim Page`i tuntakse kui ühte kuulsamat Vietnami sõja fotograafi.

70-aastase staarfotograafi sõnul on üldse ime, et ta elus on, kuna ta sai Vitenami sõda jäädvustades mitu korda raskelt haavata ning kõikus elu ja surma piiril, edastab Helsingin Sanomat.

45 aastat tagasi tuli tal eemaldada ajukoest apelsini suurune osa.

1969. aastal tekitas talle raske pea- ja kõhuvigastuse miin. Välilaatsaretis jäi ta süda kolm korda seisma, kuid õnneks said arstid südame uuesti tööle.

Suurbritannias Kentis Tunbridge Wellsis 1944. aastal sündinud Page´i tuntakse kui hulljulget, kes ei kohku mitte millegi ees.

Väljaande Esquire sõjakorrespondent Michael Herr nimetas oma raamatus «Dispatches Page» seda fotograafi Vietnamis olnud piltnikest kõige metsikumaks.

Tuntud seiklejast ajakirjanik Hunter S. Thompson keeldus 1975. aastal minemast Page´iga koos väljaandele Rolling Stone lugu tegema, kuna tema sõnul on Page «täitsa hull».

Francis Ford Coppola palus Michael Herril vaadata üle oma filmi «Apocalypsis Now» käsikiri. Herr palus Page'i appi, kuna fotograaf oli sõjahulluses olnud. Tegemist oli 1979. aastal valminud Vietnami sõja filmiga.

«Esmalt tundus see Vietnami sõja lugu üsna ebahuvitav, kuid siis ilmus ekraanile Dennis Hopperi kehastatud fotograaf ja lugu muutus huvitavaks. Herr müksas siis mind ja ütels, et Hopper kujutab mind,» meenutas Page.

Tegelikult oli Hopperi kehastatud tegelane kokku pandud Page'ist ja ta sõpradest Sean Flynnist ning Dana Stone´ist.

20-aastane Page sattus Vietnami erinevaid teid pidi esimest korda 1965. aastal ajal, mil USA on alustanud džunglisõda.

Page sai veel vigastusi, pärast mida ta oli muutunud inimene. Mehe sõnul oli ta nagu terasest ning elu ei paistnud enam sellisena nagu varem.

Ta lahkus kodust Kentist Hollandisse Amsterdami, kui oli 17-aastane. Seal sattus ta mootorrattaõnnetusse ning kaotas neli liitrit verd ning oli kaua haiglaravil. Elukindlustusrahade eest ostis ta Volkswagen Kombi, millega ta sõitis Nepali pealinna Kathmandusse. Seal teenis ta koos kaaslastega elamiseks raha looduslike narkootikumide salakaubandusega.

Edasi viis ta tee Birma kaudu Laosesse ning ta hakkas sügavamalt fotograafiaga tegelema. Laoses jäädvustas ta ainsa lääneriikidest pärit fotograafina riigipööret. Ta müüs oma fotod suurematele agentuuridele ja väljaannetele. Ta sai jala nii-öelda ukse vahele.

Siis tuli Vietnam, kus ta oleks võinud elu kaotada.

Page kaotas 1970. aastal oma kaks head sõpra Sean Flynni, kes oli kunagise Hollywoodi staari Erol Flynni poeg ning Dana Stone´i. Nad arreteeriti Kambodžas.

Page oletab, et Vietnami kommunistid vangistasid nad ning andsid hiljem punakhmeeridele, kes võisid nad tappa.

Page on suure osa oma elust püüdnud saada teada, mis ta sõpradega juhtus. Ta kirjutas neist ka raamatu «Requiem». Selles on nii Vietnami sõjas hukkunud fotograafide, USA  sõdurite ja tsiviilelanike kui ka vietnamlaste pilte.

Vietnami sõda kestis 1959 - 1973.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles