Uus-Meremaalt leiti 600 aasta vanune kanuu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus-Meremaalt leiti 600 aasta vanune kanuu
Uus-Meremaalt leiti 600 aasta vanune kanuu Foto: sonofherodotos.wordpress.com

Hiljutine uuring kinnitas uuesti, et Uus-Meremaa põliselanikud saabusid veeteedpidi kanuudega.

Uus-Meremaal ja selle lähedased arhipelaagid olid ühed viimased paigad, mida inimesed koloniseerisid, edastab livescience.com.

Polüneeslased saabusid Uus-Meremaale mitme põlvkonna jooksul 1200 – 1300.

Arheoloogid leidsid selle tõenduseks hiljuti 600 aasta vanuse kanuu jäänused, mis paljastusid pärast tormi.

Uurijate sõnul on tegemist märkimisväärse meresõiduvahendiga, sest varasemad leiud on  hilisemast ajast pärit kanuud.

Kliimateadlaste sõnul olid Vaikse ookeani lõunaosas puhunud tuuled soodad sõitmaks kanuuga Ida-Polüneesia edelaosast Uus-Meremaale.

Kanuujäänused leiti Uus-Meremaa Lõunasaare Anaweka alalt.

«See kanuu on ebatavaline, kuna on väga suur ja oskuslikult valmistatud,» sõnas Uus-Meremaa Aucklandi ülikooli teadlane Dilys Johns.

Kanuu pikkus oli 6,08 meetrit ning see on musta männi puust. Kanuul on märke selle pideva kasutamise ja parandamise kohta.

Süsinikmeetodil uurimine näitas, et viimati kasutatai seda alust umbes 1400. aasta paiku.

Johns ja ta kolleegid oletavad, et kunagi võis veel teine samasugune alus olla ning kokku seotuna moodustasid nad topeltkanuu. Topeltaknuu puhul oli kindlasti ka tekiosa ning selle ka varjualune. Samuti võidi kasutada purje.

Selliseid kanuusid kasutati ja kasutatakse seni Bora Boral, Tahitil ja Lõuna-Cooki saartel.

Cooki saari peetakse Uus-Meremaa maooride algkoduks.

Johnsi sõnul on nüüd uuritud kanuu valmistamise poolest keerulisem kui sajandeid hiljem esimeste eurooplastest uusasukate poolt kirjeldatud kanuud.

Maoorid kasutasid kanuu valmistamiseks puutüve, mille nad seest tühjaks tegid. Polüneesia väikesaartel ei ole aga selliseid suuri puid ning selle tõttu tuli veesõiduk kokku panna mitmest väiksemast puuosast.

Uuritud kanuu on tehtud nii iidsel kui ka uuemal viisil. Kanuu on välja uuristatud puutüvest, kuid sellel on sees toetavad ribid.

Kuna kohalikus mütoloogias on kilpkonnadel tähtis roll, siis on kanuul kujutatud ka kilpkonni.

600 aasta tagused kliimatingimused ja merel soodsalt puhuvad tuuled võimaldasid ette võtta pikki teekondi Ida-Polüneesiast Uus-Meremaale.

Tänapäeva tuultega ei saaks seda teekonda ette võtta, kuna tuuled oleks vastu. Ajavahemikul 800 – 1600 olid aga soodsad tuuled. Seda põhjustas fenomen keskaja kliimaanomaalia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles