Muhammed osutus Iisraelis kõige populaarsemaks poisinimeks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muhammed osutus Iisraelis kõige populaarsemaks poisinimeks
Muhammed osutus Iisraelis kõige populaarsemaks poisinimeks Foto: SCANPIX

Iisraeli võimuesindajad avaldasid möödunud nädalal uusi andmeid oma riigi rahvastiku kohta.

Välja olid toodud ka viimase aasta kõige populaarsemad lapsenimed, edastab Helsingin Sanomat.

Ametliku statistika järgi olid populaarsed poisinimed Joosef, Daniel ja Uri, mis on tüüpilised juudinimed. Kümne kõige populaarsema nime seas ei olnud ühtegi moslemi nime.

Liberaalne päevaleht Haaretz aga paljastas, et tegelikult oli kõige populaarsem poisinimi Muhammed, mis on väga laialt levinud mosleminimi.

Iisraeli rahvastikustatistika ameti tunnistas pärast seda kui väljaanne Haaretz oli küsinud mittejuudinimede populaarsuse kohta, et Muhammed on kõige populaarsem.

Samuti olid populaarsed Jusef (Joosef) ja Adam, mida panid oma lastele nii juudid kui moslemid.

Meedia tõstatas nimejuhtumis küsimuse, kuidas Iisraeli võimud suhtuvad tegelikult araablastest ja moslemitest vähemustesse. Umbes 20 protsenti juudiriigi kaheksast miljonist elanikust on araablased.

«Kui Muhammed välja jätta, siis Iisareli kõige populaarsem poisinimi on Joosef. Kui araablastest vähemus kõrvale jätta, siis Iisrael on sajaprotsendiliselt juudiriik. Tegemist on propagandatrikiga, mis näitab, et Iisarel on kaotamas reaalsustaju,» sõnas Haaretzi ajakirjanik Asher Schechter.

Iisraelis on viimastel aastatel räägitud sageli araablaste plahvatuslikust juurdekasvust ning sellest, kuidas araablaste arvu suurenemine mõjutab Iisraeli kui juutide riiki.

Iisraeli võimud eitasid nüüd, et nende eesmärk oli laste nimedega manipuleerida.

Iisraeli siseministeerium teatas Haaretzile, et statistika oli tehtud heebreakeelsete nimede põhjal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles