Galerii: Kadrioru kunstimuuseumi näituse «Lux aeterna» avamine

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Alates 27. septembrist on Kadriorus avatud kaks Itaalia vanemat kunsti ja Baltimaade kunstikogusid tutvustavat näitust, mida omavahel seob nii ühine teema kui ka pealkiri «Lux aeterna». Neist esimene, Kadrioru kunstimuuseumi näitus «Lux aeterna. Itaalia kunst Leedu ja Eesti kogudest», toob publiku ette Leedu ja Eesti kunstimuuseumide itaalia kunstikogude paremiku, teine – Mikkeli muuseumi väljapanek «Lux aeterna. Itaalia kunst Johannes Mikkeli kogust» – keskendub silmapaistvate Itaalia graafikameistrite loomingule.

Antiigi pärandi ja kristliku kultuuriloo südameks olev Itaalia on sajandeid kunstnikke lummanud ja inspireerinud.

Tuginedes antiigi traditsioonidele ning kinnistudes renessansskunstis kujunevad just Itaalias välja iluideaalid ja kompositsioonireeglid, mis jäävad Euroopas valitsema kuni 19. sajandi lõpuni.

Foto: Viktor Burkivski

Näitusel esindatud ajaperiood on Balti muuseumide kogudes kõige rikkalikumalt esindatud ning võimaldab kõrvutada Itaalia kunsti arengu olulisi suundumusi. Väljapanekus on esindatud Bologna kunstiakadeemia klassitsistliku koolkonna alusepanijad Annibale ja Ludovico Carracci, Veneetsia rokokookunsti suurkuju Giovanni Battista Piazzetta, aga ka mujalt Euroopast Itaaliasse rännanud meistrid, nagu näiteks prantslane Simon Vouet.

Paralleelselt Kadrioru lossis toimuva näitusega leiavad Mikkeli muuseumis eksponeerimist Itaalias loodud kunsti intiimsemat poolt tutvustavad estambid, joonistused ja maalid, mis võimaldavad näha Johannes Mikkeli rikkalikku kogu uues valguses.

Näitusega kaasnevas raamatus käsitletakse Itaalia kunsti esindatust Balti muuseumides ja erakollektsioonides, kogude kujunemist ning praegust tähendust piirkonna muuseumimaastikul.

Foto: Viktor Burkivski

Mitmekesise publiku- ja haridusprogrammide kava kohta täpsem info muuseumi kodulehel.

Näitus toimub koostöös Leedu Kunstimuuseumiga ja M. K. Čiurlionise nimelise Rahvusliku Kunstimuuseumiga.

Näitus jääb Kadrioru lossis avatuks 15 märtsini 2015 ja Mikkeli muuseumis 1. märtsini 2015.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles