Stephen Hawkingi sõnul ei ole jumalat olemas ning ta on ateist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stephen Hawking
Stephen Hawking Foto: SCANPIX

Briti kuulsa füüsiku, rasket närvihaigust amüotroofilist lateraalskleroosi põdeva Stephem Hawkingi sõnul on ta ateist, sest teadus pakub aina kindlamaid tõendeid universumi tekke kohta ning religioon ei selgita universumi seadusi.

Hawking jätkas, et sajandeid arvati, et jumal lõi universumi ning on selle valitseja, kirjutab news.com.au.  

 «Tänapäeva teadus on sellisel tasemel, et paljud universumiga seotud saladused on lahendatud. Arvame, et on olemas jumal, kuid tegelikult on iga inimene jumalik olend. Religioon eraldab inimese kosmilisest kõiksusest, näidates teda jumala mängikannina. Selle tõttu olen ateist ega usu jumalasse,» selgitas teadlane.

Hawking  vastas Hispaania väljaande El Mundo ajakirjaniku Pablo Jauregui küsimustele teaduse ja religiooni teemadel Kanaari saartel toimunud teadusfestivalil Starmus.

Hawking viitas ka oma 1988. aasta raamatule «Aja lühilugu» (A Brief History of Time), milles ta kirjutab, et teadlased peaksid teadma mõnda ka jumala ja religiooni kohta.

Hawking on ka varem teatanud, et ta on ateist ning ei usu religiooni kirjeldusi elu kohta.

2011.aastal andis ta intervjuu väljaandele The Guardian, milles rõhutas, et ta ei usu hauatagusesse ellu ega paradiisi.  

«See on muinasjutt neile, kes kardavad pimedust,» selgitas teadlane.

2007. aastal lausus Hawking, et universum toimib matemaatika- ja füüsikaseaduste järgi.

«Need seadused võivad kellegi silmis olla jumala välja mõeldud, kuid ta ei sekku nendesse seadustesse,» selgitas teadlane siis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles