Maast 124 valgusaasta kaugusel asub planeet, mille atmosfääris on veeauru

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv
Pilt on illustreeriv Foto: SCANPIX

Astronoomid leidsid Maast 124 valgusaasta kauguselt Neptuuni suuruse planeedi, mille atmosfääris on veeauru.

Harvardi ülikooli astrofüüsikutelt sai see planeet tähistuseks HAT-P-11b, edastab cnet.com.

NImetatud eksoplaneet on umbes neli korda nii suur kui Maa ning see avastati 2009. aasta jaanuaris Luige tähtkujust transmissiooni ehk valguse läbilaskvuse meetodi abil.  

Astronoomid tegid kindlaks ka leitud planeedi massi ja suuruse hoolimata sellest, et ta on teleskoobis praktiliselt nähtamatu. Nende andmete jälile saadi siis kui planeet oma tähe eest läbi liikus.

Loodetakse, et uue info abil on võimalik täiendada senist kosmiliste arusaamade pilti ning saada kinnitust, et elu on võimalik ka väljapool meie päikesesüsteemi.

Teadlased jõudsid uue planeedi jälile Hubble´i kosmoseteleskoobi, Spitzeri kosmseteleskoobi ja Kepleri uurimisaluse abil.

Lisaks veeaurule leiti HAT-P-11b atmosfäärist ka vesinikku.

Veeauru on varem leitud suurte gaasiplaneetide nagu meie süsteemi Jupiter atmosfäärist.

Veel ei ole teada, miks selle eksoplaneedi atmosfääris on veeauru ja vesinikku.

«Jätkame uurimist ja kui meil õnnestub leida veel 12 – 100 planeeti, millel on vett, metaani, süsnikmonooksiidi ja teisi aineid, siis saab kokku panna selgema pildi planeetide tekke kohta. Ka Maa tekke kohta. Nüüdne leid aitab meil selles suunas sammu edasi,» teatas USA Marylandi ülikooli astrofüüsik Jonatha Fraine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles