Kolmandik mehi petab oma naist ega jää petmisega vahele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljud mehed tunnistasid, et tahtsid küll olla oma partnerile truud, kuid ahvatlus osutus liiga suureks.
Paljud mehed tunnistasid, et tahtsid küll olla oma partnerile truud, kuid ahvatlus osutus liiga suureks. Foto: SCANPIX

Ligi kolmandik mehi on oma partnerit petnud ja peaaegu mitte keegi ei jäänud elukaaslasele petmisega vahele, selgus Iltalehti lugejaküsitlusest.

Küsitluses osales kokku 4681 inimest. 32 protsenti neist vastas küsimusele: «Kas oled kunagi oma partnerit petnud?» jaatavalt, 68 protsenti eitavalt. Naistest vastas sellele küsimusele jaatavalt  rohkem kui 20 protsenti, meestest 30 protsenti küsitletutest.

«Küsitluse tulemused ei üllata mind,» ütles Soome Rahvastikuliidu professor, seksuoloog Osmo Kontula. «Samasuguste tulemusteni olen jõudnud ka enda varasemates uuringutes.»

Kontula sõnul on väär eeldada, et partneri petmine johtub vaid rahulolematusest oma senise suhtega. «Inimeste põhisoodumused on erinevad. Need inimesed, kelle jaoks seks on igapäevaelus väga olulisel kohal, tahavad tihtipeale kogeda midagi uut. Paljude petmiste taga ongi lihtne soov hankida erinevaid seksikogemusi. Petjate seksuaalsed vajadused võivad olla ka suuremad kui püsipartneril,» nentis ta Aamulehtile antud intervjuus.

«Partneri väikesed seksuaalsed vajadused tõukavad mehi kõrvalhüpetele, kuid mitte naisi. Naiste peamine motiiv on armumine kellessegi teisesse, mehed petavad  oma partnerit aga vaid seksi pärast,» ütles Kontula. Paljud tema uuringus osalenud küsitletuist tunnistasid, et soovisid küll olla oma partnerile truud, kuid ahvatlus osutus liiga suureks.

Püsisuhtes elavate inimeste kõrvalhüpete uurimine on Kontula sõnul raske. «Teema on delikaatne ja ka vastused ei pruugi olla sajaprotsendiliselt tõesed. Eriti kipuvad oma vastustes tõde ilustama just vanemate vanuserühmade naised,» nentis ta.

Mehed tunnistavad petmised naistest sagedamini üles. Rahvastikuliidu kõige värskema uuringu tulemuste põhjal aga on see vahe alla 40-aastaste küsitletud meeste ja naiste vahelt kadunud. «Naiste osakaal, kes oma elukaaslast olid petnud, osutus sama suureks kui meeste oma,» nentis Kontula.

Samast uuringust ilmnes ka, et soomlaste suhtumine petmisesse on rangemaks muutunud. Vaid 5 protsenti naistest ja 10 protsenti meestest aktsepteeriks oma elukaaslase muid suhteid. «Varasematel aastakümnetel olid inimesed selles suhtes tunduvalt leebemad,» nentis professor.

«Üldiselt võib siiski öelda, et soomlaste paarisuhted on õnnelikumad kui teistes Euroopa riikides. Soome ja Taani kuuluvad maailma kõige õnnelikemate riikide hulka, inimesed on oma eluga rahul ja toimiv paarisuhe on õnnetunde peamisi tegurid. Vaid mõni protsent paaridest on meil tõeliselt õnnetud,» nentis Kontula.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles