Kursused annavad festivali mõõdu

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neeme Järvi.
Neeme Järvi. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Pärnu kontserdimajas kestavad Neeme Järvi selleaastased rahvusvahelised dirigentide meistrikursused, millest võtab osa 17 noort dirigenti 14 riigist üle maailma, praegu harjutavad dirigendid suures saalis koos Pärnu linnaorkestriga.

Neeme Järvi on Pärnus viibinud juba enam kui kaks nädalat ja tunneb tuttavasse Tervise sanatooriumi omanimelisse tuppa jõudes, nagu astuks sisse koduuksest.

“Olen meres palju ujunud. Meie juures olid vahepeal meie viis lapselast, kaks neist on praegugi veel siin,” rääkis rõõmsas meeleolus kursuslasi tervitama tulnud Neeme Järvi.

“Isegi kui linna peal on suur lärm, on sanatooriumis minu toas alati vaikus,” kirjeldas Järvi. “Vaatan oma toa aknast otse merele. See on väga hea koht. Oleme harjunud Florida palavusega. Seal on alati palav ja augustis veel palavam kui praegu Pärnus. Seal pole puid ja kaunist loodust, on ainult ookean. Nüüd on ookean naftaga ära reostatud. Parem on Pärnusse tulla.”

Andekad ja kuulsad

Kursuslaste seas on üks Järvide dünastia liige, Neeme Järvi venna pojapoeg Madis Järvi. “Minu pojad Paavo ja Kristjan on maailmakuulsad dirigendid. Meil on vaja kasvatada järeltulevat põlve,” lausus Neeme Järvi lõbusal toonil.

Neeme Järvi Eestis viibimise aeg kujuneb alati omamoodi Järvide suguvõsa kokkutulekuks. “Kui nii palju muusikuid on perekonnas, tuleb tahes või tahtmata nii välja,” tähendas ta.

“Järvid ongi juba sellised, et midagi muud teha ei oska kui muusikat. Minu ema mängis rahvapille, mandoliini ja kitarri, aga meid sundis tõsist muusikat õppima. Minu ja minu venna lapsed on kõik muusikud. Meil on alati tore koos olla, muusikast rääkida ja muusikat teha,” rääkis maestro ja meenutas, et mullu osales tema juubelil Leigo järve kontsertidel kokku 16 Järvit.

Dirigentide meistrikursusel juhendab Neeme Järvi kõrval dirigente Leonid Grin, Paavo Järvi õpetaja Ameerikas. “Grin on hea pedagoog ja oskab anda noortele dirigentidele vajalikke näpunäiteid,” tutvustas Järvi. “Nii ei pea ma ise kogu aeg kõrval olema. Grin on Ameerikasse emigreerunud muusik, kes elab Philadelphias. Suveakadeemias lööb ta kaasa teist aastat.”

Pärnusse tagasi

5. augustini kestvad pea kahenädalased dirigeerimiskursused on mõeldud orkestridirigentidele ja dirigeerimise kogemusega dirigeerimisüliõpilastele.

Osalejaid on USAst, Kanadast, Mehhikost, Peruust, Jaapanist, Taiwanist, Uus-Meremaalt, Hispaaniast, Inglismaalt, Itaaliast, Norrast, Hollandist, Eestist ja Soomest.

Kuigi Pärnu linnaorkester pole viimasel kahel aastal Neeme Järvi suveakadeemia töös rakendust leidnud, on kollektiiv tänavu noorte dirigentide üks praktikaorkester nagu üle-eestiline noorte sümfooniaorkestergi. Kokku on kavas välja töötada kolm kontserdikava.

Alates laupäevast alustab Pärnu kontserdimajas kõrvuti dirigentide meistrikursusega tegevust Eesti noorte orkestri- ja keelpillikursus, kus osaleb üle 50 õpilase muusikaakadeemiast ja keskastme muusikakoolidest. Kursuslasi õpetavad välismaa ja Eesti tunnustatud meistrid.

“Eelmisel aastal soovis Neeme Järvi teha kursust Leigol ja Otepääl. Leigol on küll tore olla, aga Pärnus on kontserdimaja, prooviruumid ja paremad töötingimused,” märkis Neeme Järvi rahvusvahelise dirigentide meistrikursuse korraldaja ja üle-eestilise noorte sümfooniaorkestri dirigent Jüri-Ruut Kangur. Kasutegur on Kanguri väitel mitmekordne, sest keelpillikursuslased mängivad ühes üle-eestilises noorte sümfooniaorkestris, mis on ühtlasi praktikaorkestriks dirigentide kursuslastele. Keelpillimängijatel on huvitav jälgida dirigentide õpetamist ja dirigendid saavad käia vaatamas, kuidas keelpillitundides töö käib.

Kanguri sõnade kohaselt on tänavustest meistrikursustest kujunemas lausa festivalilaadne ettevõtmine. Kui koostöö sujub ja seda toetatakse, võiks Kanguri arvates tulevikus korraldada meistrikursuste asemel hoopis näiteks Järvi festivali. “Järvide muusikute perekond vääriks seda,” ütles ta. “Neeme Järvi on Pärnuga seotud. Eesti kultuuriloos on Neeme Järvil ja tema poegadel Paavol ja Kristjanil suur roll. Ehk õnnestub tulevikus tuua Eestisse neid orkestreidki, mida nad juhatavad.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles