Pildid: India Marsi uurimissond jõudis orbiidile

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

India tegi kosmoseajalugu sellega, et saatis välja Marsi uurimise sondi Mars Orbiter Mission, mis jõudis orbiidile.

India on nüüd esimene riik, millel õnnestus Marsi uurimismissioon esimesel katsel, edastab YLE.

Teada on, et rohkem kui pooled Marsi uurimise sondide ja aparaatide väljasaatmised on esmakatsel ebaõnnestunud.

Sondi Marsi orbiidile jõudmine on India kosmoseprogrammis samm edasi. India teadlaste sõnul peaks sond uurima Marssi vähemalt poole aasta jooksul.

Väikeauto suurune MOM on ehitatud üsna odavalt ning kõik uurimisseadmed on valmistatud Indias.

India eesmärgiks oli rahvusvaheliselt näidata, et nende puhul on tegemist tõsiseltvõetava kosmoseriigiga.

Enne Indiat on oma sonde edukalt saatnud Marsi orbiidile USA kosmoseagentuur NASA, Euroopa kosmoseagentuur ESA ja Nõukogude Liit.

Praegu on lisaks MOMile Marsi orbiidil kaks NASA uurimissatelliiti ja üks ESA satelliit. Marsi pinnal aga on NASA uurimiskulgurid Curiosity ja Opportunity.

India kosmoseagentuur ISRO soovitas vaadata sondi Marsi orbiidile jõudmist interneti otseülekandes ning edastas sondi kohta informatsiooni Twitteris.

Indialased teatasid sotsiaalmeedias, et nad on uhked oma riigi selle kosmosesaavutuse üle ning India on nüüd kosmoseuuringute juhtriikide seas.

India kosmoseprogramm on samas saanud ka kriitika osaliseks. Kriitikute arvates peaks India valitsus keskenduma kodanike probleemide lahendamisele, mitte kulutama suuri summasid kosmosetehnoloogiale.

Mars Orbiter Mission, hüüdnimega Mangalyaan saadeti Bengali lahe ääreas asuvast Sriharikota kosmodroomilt välja 5. novembril 2013. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles