Peapiiskop Desmond Tutu: Norra peaks Breivikile andestama

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Desmond Tutu
Desmond Tutu Foto: SCANPIX

Lõuna-Aafrika Vabariigi apartheidijärgse leppimise üks tähtsamaid figuure,  Kaplinna peapiiskop Desmond Tutu on arvamusel, et Norra ja norrakad peaksid andestama massimõrvarile Anders Behring Breivikile.

Tutu arvates tuleks massimõrvarile andestada, kuna ka jumal on talle andestanud, edastab The Local.

Breivik tappis 2011. aasta juulis 77 inimest ning kohus määras talle 21 aasta pikkuse vanglakaristuse.

«Jumal ei vihka kedagi. Oleme kõik jumala lapsed, isegi need, kellest on saanud halvad lapsed. Me kõik kuulume jumala kuningriiki,» sõnas peapiiskop Oslo Nobeli rahukeskuses antud konverentsil.

Ta sai seal 30 aastat tagasi Nobeli rahupreemia.

Pensionile jäänud anglikaani kiriku peapiiskop on arvamusel, et andestamine on omal kohal ka Breiviki puhul, sest vihkamine ja viha ei hävita mitte Breivikit, vaid neid, kes viha tunnevad.

Breiviki ohvrite sugulaste rühmituse eestseisja Trond Henry Blattmannm, kes kaotas oma poja, leiab et Breivikile on võimatu andestada, kuna ta ei ole julma tegu kahetsenud.

«Tegemist on massimõrvariga, kes ei kahetse ning ka ta iseloom ei ole muutunud. Vastupidi, ta on vanglas aina radikaliseerunud ning valmis veel inimesi tapma, kui tal see võimalus oleks,» teatas Blattmann.

Tutu oli Lõuna-Aafrika Vabariigi rassilise segregatsiooni vastane aktivist, kellest sai hiljem Lõuna-Aafrika Vabariigi Tõe ja Leppimise Komisjoni juht.

Tutu kohtub täna Breiviki advokaadi Geir Lippestadiga, kellega räägib leppimse ja andeks andmise teemal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles