Pildid: mida peidab endas Aleksander Suure ajastu haud?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kreeka arheoloogid leidsid Vana-Makedoonia valitseja Aleksander Suure ajastust pärit haua ning nüüd uuritakse, kes sinna maetud oli.

Arheoloogiderühm avastas iidse haua augusti alguses Kreekast Amfipolist, mis oli Vana-Makedoonia üks tähtsamaid linnu, edastab BBC.

Väljakaevamispaik asub 100 kilomeetri kaugusel Thessalonikist idas.

Hauapaik on kolossaalne. Hauakohta ümbritsevate müüride pikkus ulatub 500 meetrini.

Tegemist on hauaga,  mis on näiteks märgatavalt suurem kui kuningas Aleksander Suure isa Filippos II haud Verginas.

Kreeka kultuuriminister Konstantinos Tasoulas sõnas, et tegemist on sajandi leiuga ning väljakaevamiste kulgu jälgitakse pingsalt.

Ta lisas, et tegemist on suure hauaga ning see on ehitatud oskuslikult.

«See haud peidab endas suuri saladusi, mis loodame paljastada,» lisas minister.

Haua sissepääsu valvavad kaks sfinksi ja kaks karüatiidi. Nad on paigutatud nii nagu püüaksid takistada kõrvalisi isikuid hauakambrisse tungida.

Arheoloogide juhi Katerina Peristeri sõnul ei ole neil veel andmeid, kelle matmispaik see olla võis. Oletatakse, et see võis olla näiteks Aleksander Suure naise Olympia või abikaasa Roxane matmispaik. Kuid samas võidi sinna matta hoopis mees, näiteks keegi Aleksander Suure väepealikest.

Arheoloogid ei välista ka seda, et tegemist ei olegi matmispaiga, vaid kellegi mälestusmemoriaaliga, kuhu kedagi ei maetud.

Aleksander Suur suri sõjakäigul Babülooniasse ning tema matmiskoht ei ole teada. Ajalooallikate andmetel võib ta olla maetud Egiptusesse.

Amfipoli lähedase küla elanikud on veendunud, et tegemist on Aleksander Suure hauamonumendiga.

«See haud on nii võimas, et sellist on väärt vaid kuulus Aleksander,» teatas kohalik elanik Antonis Papadopoulos.

Mõistatuse lahendust veel ei paista, kuna väljakaevamised kulgevad aeglaselt. Põhjus selles, et osa hauast on väga varisemisohtlik.

Wikipedia: Aleksander Suur (356 eKr Kreeka Pella – 13. juuni 323 eKr Babülon) oli alates 336. aastast eKr Vana-Makedoonia kuningas, keda peetakse antiikaja edukaimaks väejuhiks.

Aleksander tahtis teha Babülonist oma impeeriumi pealinna, kuid ta suri.  Aleksander Suure impeerium piirnes Doonau, Aadria mere, Egiptuse, Kaukasuse ja Indusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles