Jaapani firma tahab ehitada kosmoselifti

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani firma tahab ehitada kosmoselifti
Jaapani firma tahab ehitada kosmoselifti Foto: cnet.com

Jaapani ehitusfirma Obayashi teatas, et plaanib ehitada kosmoselifti, mis peaks valmima 2050. aastaks.

Firma kodulehel seisab, et lift peaks nanokaablite abil liikuma 96 000 kilomeetri kõrgusele ning reis kosmosejaama kestab seitse päeva, edastab ABC News.

Nanokaabli üks ots on kinnitatud Maale ookeani põhja ja teine ots oleks kosmosejaama lähedal. Korraga saab lift jaama viia 30 inimest.

Kosmosejaamas on olemas vajalikud ruumid teadustööks ja eluks. Jaam saaks energiat päikesepaneelidest.

Firma edastas, et nanotehnoloogia on arenenud sellesse punkti, kus ideed «kosmoseliftist» saab hakata ellu viima.

««Lift» hakkab liikuma terase sarnasel nanoköiel, mis on aga 100 korda tugevam kui terasköis,» teatas Obayashi tootearengujuht Yoji Ishikawa.

Selline kosmosekülastamise viis ei ole siiski veel käeulatuses, sest kosmoselifti liikumiseks vajalikku kaablit on suudetud luua vaid pöidla pikkuses.

«Seni oleme olnud suutelised tegema kolme sentimeetri pikkuseid nanokaableid, kuid kosmosesse minemiseks on vaja märgatavalt pikemaid. Loodame vajaliku pikkusega nanokaabliteni jõuda 2030. aastaks,» teatas firma esindaja.

Projektis osaleb ka Kanagawa ülikooli teadlasterühm, mis tegelevad selle kosmosereisiga seotud takistuste kõrvaldamisega. Üheks eesmärgiks on luua ka sobiv liikumis- ja pidurdusüsteem.

Süsteem loodetakse tööle panna laseri abil.

Ishikawa tunnistas, et tegemist on ambitsioonika projektiga, mida ei suuda üks firma ega üks riik teha, vaid mitu riiki koos. Selle maksumus ulatusk kümnete miljardite dollariteni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles