Tõlk paljastas USA ajakirjaniku Steven Sotloffi röövimisfakte

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Steven Sotloff ja Islamiriigi pühasõdalane
Steven Sotloff ja Islamiriigi pühasõdalane Foto: SCANPIX

Äärmussunniitidest koosnev rühmitus Islamriik hukkas septembri alguses USA ajakirjaniku Steven Sotloffi.

Sotloffi süürlasest tõlk paljastas nüüd esmakordselt detaile juhtunu kohta, edastab CNN Arabici.

Süürlase Jusuf Abubakri sõnul leidis Sotloffi röövimine aset vaid 20 minutit pärast seda kui ameeriklane oli saabunud Türgist Süüriasse Halabi 2013. aasta augustis.

Sotloffi ja Abubakrit kaitsesid kolm relvastatud sõjaväelast.

«Teeääres peatus kolm autot ja umbes 15 meest tuli neist välja. Nad lõid Sotloffi uimaseks ning käskisid tal silmad sulgeda. Sõnasin talle, et ta peab neile alluma või muidu lastakse ta maha. Siis lõid nad minu uimaseks ja ähvardasid, et ma ei räägiks enam inglise keelt,» meenutas süürlane.

Vangid viidi ehitisse, kus nad suleti erinevatesse ruumidesse.

 «Kuulsin, kuidas nad Stevenilt pinnisid salasõna. Ma ei tea, kas nad tahtsid arvuti või mobiiltelefoni salasõna. Steven andis selle ja siis jäi kõik vaikseks,» lisas tõlk.

Pühasõdalased võtsid pärast seda ette Abubakri ja küsisid temalt, et kas ta teab, kes nad on.

«Vastasin neile, et oletatavalt Islamiriigi võitlejad. Nad kinnitasid seda ja sõnasid, et nad peaksid mu tapma, kuna olen USA luuraja,» lisas süürlane.

Abubakr pääses lõpuks siiski vabadusse.

Süürlase sõnul öeldi talle, et nad annavad seekord andeks, kuid kui nad veel näevad teda koos välisriikide ajakirjanikega, siis nad tapavad ta.

Abubakr lisas, et ta ei unusta koos Sotloffiga läbi elatut ja tal on kahju, et ta ei saanud tema päästmiseks midagi teha.

Süüria tõlk ei soovi enda sõnul saata Sotloffi hukkajale sõnumit, küll aga on tal sõnum maailmale: pühasõdalaste islam ei ole islam, nad on mõrvarid ja valetajad.

Islamiriik tappis lisaks Steven Sotloffile veel teise ameeriklase James Foley ning Briti humanitaartöötaja David Hinesi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles