Teise maailmasõja aegse spiooni Fifi isik jäi 70 aastaks saladuseks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Teise maailmasõja ajal tegutses koodnime Fifi all blondijuukseline naine, kelle tööülesandeks oli testida noori Briti spioone.

Ta tegelik identiteet oli ligi 70 aastat teada vaid kolmele inimesele, edastab The Telegraph.

Ta olemasolu on Ühendkuningriigi riigisaladus ning arvati, et tegelikult ei ole teda olemas.

Fifi lugu võib tunduda lihtsalt spiooniloona, kuid siiski oli see naine olemas ning ta testis agente, püüdes mõjutada neid salaandmeid avaldama.

Agent Fifi lugu paljastus nüüd Suurbritannia rahvusarhiivi dokumentidest. Rahvusarhiiv avalikustas hiljuti oma leheküljel Teise maailmasõja aegsed dokumendid, kus on ära mainitud ära nii Fifi kui veel 3000 isikut.

Fifi kodanikunimi oli Marie Christine Chilver ning ta oli sündinud Lätis.  Ta oli vaid 22-aastane kui temast sai spioonide testija. Ta kolleegid kirjeldasid teda kui intelligentset, nutikat, julget ja karismaatilist isikut. Teda peeti Suurbritannia luure «salarelvaks».

Chilveri sõjajärgsest elust on teada, et ta tegeles loomade ja taimedega.  Naist tundnud isikute sõnul hoidis ta omaette ning talle oli tähtis privaatsus. Ta elas koos oma elukaaslase Jean Alex Felgate´iga esmalt Londoni lääneosas, siis aga kolisid nad Walesi Gloucestershire`i maamajja.

Chliveri tähtsaimaks ülesandeks oli aidata agente koolitada. Naine valdas mitut euroopa keelt. Ta kehastus sageli prantslannast ajakirjanikuks ja niiöelda ujus briti meesspioonidele külje alla, saamaks nii palju salainfot kui võimalik.

Eesmärgiks oli teha kindlaks, kes sobib spiooniks ja kes mitte. Mitte kõik Briti spioonid ei suutnud blondi kaunitari võludele vastu panna.

Chilveri võrku jäi näiteks ka üks Belgia spioon.

«Ühe päevaga sain tema kohta teada kõik vajaliku. See isik ei sobi spiooniks,» teatas Fifi oma ülemustele Briti luures.

Rahvusarhiivi uurija Jonathan Cole sõnas, et Fifist kujunes Briti luures legend, kuid ta isikut ja tegevus suudeti väga pikka aega varjata.

Pärast sõda vaikselt elanud Chilver suri 2007. aastal. Pensionieas asutas ta oma sünnimaal Lätis hüljatud loomade varjupaiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles