Kosmoses liigub Maa «selfie»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
New Horizons sond
New Horizons sond Foto: Wikipedia.org

Kosmoses on teel erisõnum Maalt, niinimetatud globaalne selfie, mis liigub uurimisalusel Plutoni ja sealt edasi.

Projekt kannab nime One Earth ning selle käivitajaks on USA Hawaii kunstnik Jon Lomberg, edastab foxnews.com.

Maa «selfie´ga» on koos helid ning muu meie planeeti ja elanikke iseloomustav info. See saadeti teele USA kosmoseagentuuri NASA New Horizons uurimisalusega.

«Miks mitte tutvustada Maa täiuslikku portreed?» küsis Lomberg Hawaiil toimunud teadus- ja ulmekonverentsil.

Möödunud nädalalõpul toimunud konverentsil vahetasid kosmoselendude ja –uuringute teemal mõtteid nii teadlased kui ulmefännid.

Kuulsad astronoomid Carl Sagan ja Frank Drake olid esimesed, kes käisid välja «Maa sõnumi» saatmise kosmosesse. Uurimisalused Pioneer 10 ja Pioneer 11 saadeti välja vastavalt 1972 ja 1973 ning need olid esimesed sondid, mille abil uuriti Jupiteri ja Saturni.

Neil olid ka andmed Maa kohta juhuks, kui mõnel teisel planeedil või kuskil mujal kosmilistes avarustes on mõistusega elusolendid, kellele võiks info Maa kohta huvi pakkuda.

«Idee, et me ei ole kosmilistes avarustes üksinda, oli Carl Sagani jaoks väga tähtis,» lausus Lomberg.

Lomberg pani koostöös Sagani ja Drake`iga NASA Voyager kaksiksondide jaoks kokku info Maa kohta. Voyage sondid saadeti välja 1977. aastal ning nad liiguvad seni.

Teadlased edastasid möödunud aastal, et Voyager 1 on lahkunud meie päikesesüsteemist tähtede vahelisse ruumi.

Voyager alusel on helisalvestisi, jooniseid, fotosid ja diagramme inimeste ja keskkonna kohta, mis võiksid teistele eluvormidele huvi pakkuda.

NASA uusim uurimisalus New Horizons liigub Pluuto juurest mööda 2015. aastal. Ka see sond eemaldub meie päikesesüsteemist.

Kuid võrrledes Voyageri ja Pioneeriga, on New Horizonil täpsemad ja rohkem andmeid planeedi Maa ja selle elanike kohta.

Lomberg pidi oma uue projekti idees NASAle näitama, et sellest võib kasu olla. Ta käivitas allkirjade kogumise.

«Esimesed kümme protsenti allkirjadest saime Vaikse ookeani saarte elanikelt. Tundub, et neile on Maa kohta käiva info saatmine kosmosesse tähtis, sõnas Lomberg.

NASA kiitis idee heaks.

Lombergi sõnul ei näita ta oma projektis Maast vaid häid külgi, vaid toob esile ka kitsaskohad nagu näiteks sõjad, aatompommiplahvatused ja nälja.

«Maa ja inimkonna probleemide eitamine annaks Maast vale pildi. Me ei tea, kui kaua meie sõnum säilib ning tõenäosus on üsna suur, et seda ei leita kunagi. Kuid lisaks tulnukatele on see sõnum samas suunatud Maa elanikele, kes teavad, et nende kohta on kosmilistes avarustes info olemas,» selgitas kunstnik.

New Horizons saadeti välja 2006. aastal eesmärgiga uurida kääbusplaneeti Plutot, selle kuusid ja mõnda Kuiperi vöö objekti.

New Horizons peaks Pluuto juurde jõudma 14. juulil 2015.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles