Euroopa on liikumas tagasi keskaega?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šotimaa iseseisvuse pooldajad
Šotimaa iseseisvuse pooldajad Foto: SCANPIX

Briti väljaanne Daily Mail avaldas Euroopast kaardi, milline oleks kui kõik separatistlikud liikumised saaksid oma iseseisvustahtmise.

Šotimaal toimub homme iseseisvusreferendum, milles küsitakse, kas Šotimaa peaks olema iseseisev riik või mitte.

Kaardil on ära toodud erinevate riikide tuntud separatistlikud liikumised nagu näiteks baskide oma Põhja-Hispaanias ja savoialaste oma Savoys Prantsusmaal

Euroopas on mitmeid väikerahvaid, kes unistavad oma riigist ja iseseisvusest.

Kaardi tegijate arvates tooks väikerahvaste iseseisvumispüüdlused kaasa selle, et riikide ja alade jaotumine muutub sarnaseks keskajaga. Keskajal olid palju väikeseid kuning-ja vürstiriike.

Kaardi koostas Euroopa vaba allianss, kuhu kuulub 40 natsionalistlikku, regionaalset ja autonoomset ühendust ning parteid.

Kaardil on rõhutatud ka Baierimaad, kus elab 12,5 miljonit inimest. Baierist sai Saksamaa liitriigi osa 1871. aastal, kuid seal ei ole kunagi vaibunud püüdlus uuesti iseseisvaks saada.

Veneetsia vabariigi pooldajad reklaamivad selle riigi ajalugu, kultuuripärandit, traditsioone ja keelt.

Veneetsia vabariik eksisteeris 1100 aastat, 697 – 1797 olles eeskujuks nüüdisasegsetele vabariikidele.

Oma riigist unistavad ka Soomele kuuluval Ahvenamaal elavad rootslased, Prantsusmaa alsassid ja bretoonid, Hispaania katalaanid, Korsika saare elanikud, Itaalia sloveenlased, friislased, Taani sakslased, sileeslased, Lätimaa venelased ja paljud teised väikerahvused.

Kaarti vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles