Šotlased panid juba piirivalvepunktid püsti

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šotimaa lipp
Šotimaa lipp Foto: SCANPIX

Šotimaal toimub 18. septembril iseseisvusreferendum, kuid juba nüüd püüab osa šotlasi näidata Šotimaad iseseisva riigina.

Jedburgist Carter Bari pandi täna püsti piirivalvepunktid koos sildiga «Scottish Border Agency» (Šotimaa piirivalve), edastab Daily Mail.

Kirjas on veel, et see piiripunktid alustavad tööd 19. septembil ehk päev pärast hääletust.

Piirivalvepunktide püstitamise taga on Manchesteri fotograaf Jon Parker Lee, kelle sõnul ei taha ta enne referendumit kedagi tülli ajada.

«Meie eesmärgiks on lihtsalt veidi nalja visata. Teeme seda koostöös, meie kambas on nii šotlasi kui inglasi. Võib-olla mõjutavad kontrollpunktid hääletustulemust,» muigas fotograaf.

Šotimaa iseseisvuse pooldajad eesotsas minister Alex Salmondiga loodavad, et kui Šotimaa saab iseseisvaks, siis liitutakse Common Travel Area (CTA) aktiga, mis pärineb 1920. aastatest. Selle alusel said šotlased vabalt liikuda Suurbritannias, Iirimaal, Kanalisaartel ja Mani saarel.

Kui Šotimaa on osa CTAst, siis ei ole reisimisel passi vaja. 

Leiboristide juht Ed Milliband on veendunud, et Šotimaa ei peaks Ühendkuningriigist eralduma.

«Kui Šotimaa ei taha piiripunkte ning tahab vaba liikumise võimalust, siis tasuks  iseseisvumissoovist loobuda,» teatas Milliband.

Briti peaminister David Cameron oli Aberdeenis peetud kõnes üsna karmisõnaline, öeldes et kui «šotlased hääletavad iseseisvuse poolt, siis lõhestab see riigi».

Šotimaa on seni olnud Suurbritannia omavalitsuslik osa.

Šotimaa liideti rahulikul teel Inglismaaga 1603. aastal pärast kuninganna Elizabeth I surma kui Šotimaal sai kuningaks James VI. Ta päris ka Inglise trooni ning Londonisse kolides sai temast kuningas James I.

Tekkis Šotimaa ja Inglismaa personaalunioon. 1. mail 1707 ühinesid Šotimaa kuningriik ja Inglismaa kuningriik Suurbritannia kuningriigiks. Šotimaa säilitas samas oma mitmed varasemad privileegid.

Šotimaal toimub iseseisvusreferendum 18. septembril.

Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles