Indoneesia politseijuht: tean, mis juhtus kadunud lennuga MH370

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Malaysia Airlines lennu MH370 mälestamine
Malaysia Airlines lennu MH370 mälestamine Foto: SCANPIX

Esile on kerkinud kaks inimest, kelle sõnul nad teavad, mis juhtus lennufirma Malaysia Airlines kadunud lennuga MH370.

Üks neist on Indoneesia politseijuht, kindral Sutarman, kes olevat lennundusametnike ja politseiuurijatega kohtumisel öelnud, et teab, mis juhtus seni kadunud lennukiga, edastab news.com.au.

«Vestlesin Malaisia politseijuhi Tun Mohammed Hanif Omariga. Selle tõttu on mul kadunud lennu kohta kõik teada,» lausus indoneeslane.

Indoneesia uudistekanal kompas.com edastas, et Sutarmani kommentaari panid tähele mitmed politseinikud ja lennufirma Lion Air esindajad.

Meedias tekkisid spekulatsioonid, et ametnikele oli juba ammu teada, mis kuus kuud tagasi kadunud Malaysia Airlinesi lennukiga ja pardal olnud 239 inimesega tegelikult juhtus.

Malaisia politseijuhi Khalid Abu Bakari sõnul on ta oma Indoneesia kolleegi sõnadest šokeeritud ning teeb nende kohta järelepärimise.

MH370 kadumise uurijate sõnul on juhtunus tõenäoliselt süüdi piloot, 53-aastane Zaharie Ahmad Shah, kes ei tulnud lennuki juhtimisega toime.

Teine skandaalse väite väljakäija on MH370 otsinguid koordineerinud Austraalia esindaja Ewan Wilson. Ta on veendunud, et Ahmad Shah tegi enesetapu ning see tõi kaasa õnnetuse.

Wilsoni väite kohaselt saatis vaimsete häiretega Ahmad Shah kaaspiloodi Fariq Hamidi kokpitist välja ja sulges kõik kommunikatsioonisüsteemid.

Austraallase andmetel järgnes Ahmad Shahi enesetapulennule veel viis sellist enesetapulendu.

«Ahmad Shahi tunti kui väga metoodilist ja reeglitest kinni pidavat pilooti. Võimalik, et tal oli ka väga suur ego. See lennuõnnetus oli ta viimane sõnum ta perekonnale ja maailmale: otsige lennuk üles,» selgitas Wilson.

Wilson kirjutas koos ajakirjanik Geoff Tayloriga välja raamatu «Goodnight Malaysian 370». Raamat sai pealkirja Ahmad Shahi  viimaste sõnade järgi lennujuhtimiskeskusega.

Seni ei ole täpselt teada, mis juhtus lennuga MH370.

8. märtsil Kuala Lumpurist Pekingisse teel olnud ja kadunuks jäänud Boeing 777 uus otsing peaks algama järgmisel kuul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles