Kes on õnnelikumad – konservatiivid või liberaalid?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kes on õnnelikumad – konservatiivid või liberaalid?
Kes on õnnelikumad – konservatiivid või liberaalid? Foto: SCANPIX

USA Rutgresi ülikooli teadlased uurisid, kes on õnnelikumad, kas konservatiivid või liberaalid.

Uuring näitas, et liberaalse valitsusega riikides elavad inimesed on üldjoontes õnnelikumad kui konservatiivse valitsusega riikide elanikud, edastab Huffington Post.

Mis aga puudutab üksikisikute konservatiivsust või liberaalsust, siis uurijate üllatuseks on konservatiivid liberaalidest õnnelikumad.

Uuring näitas, et kõige õnnelikumad on konservatiivid, kes elavad liberaalses riigis.

«Liberaalsed valitsused teevad oma kodanike kaitsmiseks töötuse ja vaesuse vastu palju. Selle tõttu on nende riikide elanikud üldjoontes õnnelikud. Teisalt tunnevad konservatiivid end liberaalidest õnnelikumana, kuna nad pooldavad status quo`d ning leiavad, et sotsiaalmajanduslikud probleemid on iga inimese isiklikud läbikukkumised,» selgitas psühholoog Adam Okulicz-Kozaryn.

Okulicz-Kozaryn ja ta kolleegid analüüsisid uuringuid, mida Euroopa Komisjon tegi 16 Euroopa riigi kohta ajavahemikul 1970 – 2002.

Uuringutes oli küsitletud 1 134 384 meest ja naist nende elukvaliteedi kohta skaalal «ei ole rahul» kuni «väga rahul».

Samuti tuli neil määrata poliitilised vaated «väga liberaalist» kuni «väga konservatiivini».

Teadlased määrasid riikide liberaalsust ja konservatiivsust selle põhjal kui palju mingi riik investeerib kodanike elukvaliteeti, pensionitesse, haigusrahasse ja töötukindlustusse.

Skandinaavia riigid liigitusid väga liberaalseteks. Uurijad märkasid, et nende riikide elanikud olid oma eluga rohkem rahul kui need inimesed, kes elasid konservatiivsemates riikides.

Samas täheldati vastuolu: liberaalsete riikide elanikud, kes peavad end konservatiivideks, olid rohkem eluga rahul kui liberaalid.

Tegemist ei olnud esimese konservatiive ja liberaale võrdleva uuringuga.

USA Pew Research Center avaldas 2006. aastal uuringu, mis näitas, et 45 protsenti konservatiividest tundis end väga õnnelikuna. Liberaalide seas oli väga õnnelikke 30 protsenti.

Uurijate sõnul on selle protsentuaalse vahe taga nii isikute erinevused kui ka erinevad maailmavaated.

«Konservatiivid ratsionaliseerivad ebavõrdsust. Samas on konservatiivide seas rohkem abielus inimesi ning neil on kindlad religioossed vaated. Need mõlemad annavad turvatunde ja samas teevad õnnelikumaks, kuna elus on kindlad alustalad,» selgitati.

Kui konservatiivid on õnnelikumad kui liberaalid, peaks kõik võtma konservatiivsed vaated omaks?

«Kindlasti ei peaks liberaalid hakkama vägisi konservatiivideks. Elus peaks valitsema tasakaal konservatiivsete ja liberaalsete vaadete vahel. See annab valikuvõimaluse,» teatas uurija Oscar Holmes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles