Levinud müüdid juuksehooldusest ja tegelikkus

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juuksed
Juuksed Foto: SCANPIX

Yahoo! Shine pani kirja levinud müüdid juuksehooldusest ning selle, kuidas asjad tegelikult on.

Müüt: Sage lõikamine paneb juuksed kiiremini kasvama.

Tegelikkus: Juuksed kasvavad umbes pool tolli kuus sõltumata sellest, kas neid lõigatakse või mitte. Juuksed võivad veidi kiiremini kasvada suvel, kuid sellel pole mingit pistmist kääridega vaid hormoonidega. Lõikamisega saad lahti aga lõhenenud juukseotstest, mis parandab soengu välimust.

Müüt: Stress paneb juuksed välja langema.

Tegelikkus: Iga päev langeb välja 50 kuni 120 juuksekarva ning on tõesti võimalik, et kaotad paar juuksekarva rohkem, kui oled «katastroofiliselt» stressis - lahutasid, kaotasid töö või käisid operatsioonil. Teised süüdlased võivad olla rasedus või antibiootikumid. Paari nädala pärast peaksid juuksed tagasi kasvama hakkama.

Müüt: Šampoone vahetades paistavad juuksed tervemad.

Tegelikkus: See võib nii tunduda, kuid eksperdid naeravad selle üle. Juuksed ei suuda vahet teha erinevatel brändidel ega harjuda teatud tootega. Sinu lemmikšampoon töötab täpselt samamoodi kogu aeg, päevast päeva, kuust kuusse. Kui sul on eriti rasvased juuksed või kasutad vaha sisaldavaid juuksetooteid, tasub iga kahe nädala tagant kasutada sügavpuhastavat šampooni, et kõik ainejäägid maha pesta.

Müüt: Kui tõmbad välja ühe halli juuksekarva, kasvab mitu asemele.

Tegelikkus: Kuigi see pole tõsi, on hallide juuksekarvade kitkumine halb harjumus. Võid nii juuksejuuri kahjustada, mille tagajärjel võib tekkida põletik või arm.

Müüt: Jääkülma veega loputamine paneb juuksed läikima.

Tegelikkus: See võib küll sinu hästi üles äratada, kuid külmas vees loputamine ei mõjuta su kiharate läiget üldse.

Müüt: Värvimine kahjustab juukseid tugevalt.

Tegelikkus: Tänapäevased tooted, nii kodused kui salongis kasutatavad, on piisavalt õrnad, et mitte juukseid nõrgemaks teha. Mõned värvid sisaldavad isegi lisaniisutajaid, mis teevad juuksed paremini töödeldavaks. Sellegipoolest ei tule kahjuks, kui pead enne millegi püsiva ette võtmist juuksuriga nõu.

Müüt: Juukseid tuleb harjata 100 korda.

Tegelikkus: Harja tuleks kasutada ainult stiliseerimiseks, sest harjamine tõmbab juuksed karvanääpsudest välja ning nõrgestab üksikuid juuksekarvu.

Müüt: Lõhenenud juukseotsi on võimalik õigete toodetega parandada.

Tegelikkus: Kui otsad on katki, siis nii ongi. Ainus võimalus on need maha lõigata. Lõhenenud otsi on võimalik varjata silikooni või meevaha sisaldavate toodetega.

Müüt: Tõeliselt puhaste juuste saamiseks pead kaks korda pesema ja loputama.

Tegelikkus: Ühest põhjalikust pesemisest aitab küll.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles