Muusikal «Billy Elliot» jõuab otseülekandes kinoekraanile, natuke hiljem lavale

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader filmist «Billy Elliot»
Kaader filmist «Billy Elliot» Foto: Youtube

28. septembril kell 16.00 toimub kinoekraanidel üle maailma muusikali «Billy Elliot» esmakordne otseülekanne Londoni West Endi Victoria Palace Theatre'i etenduselt.

««Billy Elliotil» on minu südames alati olnud eriline koht,» ütles teose muusika autor Elton John.

«Etenduse otseülekanne kinodes on meie kõigi jaoks uus kogemus. Sellest tuleb eriline päev ning loodame, et kinopublik on sama elevil kui meie, nähes muusikali esmakordselt kinoekraanil,» teatas John.

Muusikali otseülekannet saab näha ka Eesti kinodes – Tallinna Coca-Cola Plazas, Tartu kinos Ekraan ja Narva kinos Astri.

Loetud kuud hiljem jõuab üks auhinnatuimaid muusikale lavale ka Eestis.

«Esimest korda saab Eesti pinnal näha otseülekannet West Endi muusikalietenduselt ning juba tuleva aasta märtsis esietendub seesama muusikal Eestis – eestlaste tehtuna,» ütles kodumaise lavastuse produtsent Meelis Pai.

Elton Johni ja Lee Halli muusikal «Billy Elliot» põhineb samanimelisel filmil, mis esilinastus 2000. aastal ja kandideeris kolmele Oscarile. Muusikal esietendus 2005. aastal Londonis.

See on liigutav lugu 11-aastasest Billyst, kelle elu muutub täielikult pärast päeva mil ta poksitrenni asemel juhuslikult balletitundi satub. Tantsust saab nooruki elu, kirg ja siht. Kõike seda pärast pikki siseheitlusi ja eneseületusi traditsioonilistest meheideaalidest pakatavas kaevurilinnas.

Billy Ellioti lugu on ehe näide, kuidas iga laps võib jõuda oma salajaste unistuste täitumiseni. Tuleb säilitada sihikindlus ning mitte lasta end heidutada täiskasvanute seatud reeglitest ja takistustest.

«Muusikali «Billy Elliot» lavastusega tahaksime suunata lapsevanemaid märkama oma laste andeid ning julgustada lapsi ja noori oma unistuste ja huvide eest seisma. Et lapsevanemad ei elaks omi täitumata jäänud soove välja oma laste peal, vaid et nad lubaksid lapsel oma unistused teoks teha. Veel enam – julgustaksid ja toetaksid neid selles,» lisas Pai.

«Billy Ellioti» auhinnasadu on muljetavaldav. Muusikal on võitnud New Yorgis 10 Tony auhinda, sealhulgas parim muusikali oma, ja 10 Drama Desk auhinda, olnud Londonis üheksa Laurence Olivier' auhinna nominent ja nelja Laurence Olivier' auhinna võitja ning võitnud Austraalias seitse Helpmanni auhinda.

Film oli kolme Oscari ja 13 BAFTA auhinna nominent ning sai kolm BAFTA auhinda, sealhulgas parim film.

Muusikali «Billy Elliot» on mängitud Sydneys (2007),  New Yorgis Broadwayl (2008), Melbourne'is (2008) ja Soulis (2010). Lisaks on muusikal aastal 2010 tuuritanud Ameerika Ühendriikides.

Tänavu sügisel esietendub «Billy Elliot» Oslos, tuleva aasta kevadel aga Tallinnas.

Eestis on muusikali lavastajaks Teet Kask, muusikaline juht on Kaire Vilgats, kunstnik Maria Ducasse (Norra). Projekt sünnib NoorTeater MTÜ ja Oslo teatri Scenekvelder (Norra) koostöös.

««Billy Ellioti» lugu kõnetab mind otseselt, sest on detailselt väga lähedane minu enda üles sirgumise looga. Ka mina kasvasin üles väikeses tööstusele orienteeritud linnakeses ning sattusin spordi juurest otse tantsutundi,» kirjeldas lavastaja Teet Kask.

Ta lisas, et muusikal on hästi tugeva draamarežiiga, mida toetab Elton Johni suurepärane muusika. Karakterid on sisukad ning tekst on kompromissitu, sügav ja humoorikas. Muusikaližanris on «Billy Elliot» täiesti iseseisev nähtus.

Londoni West Endi Victoria Palace Theatre’i muusikalietenduse «Billy Elliot» otseülekanne on Tallinna Coca-Cola Plazas, Tartu kinos Ekraan ja Narva Astri kinos 28. septembril kell 16.00.

Muusikali «Billy Elliot» esietendus on 28. märtsil 2015 Nordea kontserdimajas, etendust mängitakse märtsis, aprillis ja mais.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles