Iidne lendhiidsisalik sai nime «Avatari» Ikranite järgi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ikrandraco avatar
Ikrandraco avatar Foto: SCANPIX

Režissöör James Cameroni menufilmis «Avatar» on näha graatsiliselt lendavaid olendeid, keda kasutasid liikumiseks filmi sinised tegelased navid oma planeedil Pandora.

Paleontoloogide sõnul eksisteerisid Maal miljoneid aastaid tagasi umbes sellised olendid, edastab Yahoo News.

Filmis kannavad need nime Ikran, teaduskeeles said nad nimeks Ikrandraco avatar, mis tõlkes tähendab Ikrani draakon.

Hiina teadlased leidsid fossiili, mille uurimine näitas, et tegemist on iidsete lendhiidsisalike pterosauruste hulka kuuluva liigi esindajaga, kes elas 120 miljonit aastat tagasi.

 Teadlaste sõnul on see hiidsisalik tähelepanuväärne, kuna tal on palju sarnasust «Avatari» lendolenditega.

Uurijad selgitasid, et Ikandraco avatar`il oli selline nokapaun lõua all, nagu on tänapäeva pelikanidel. Need lendolendid elasid mageveekogude ääres ning toitusid kaladest. Nad võisid pelikanide sarnaselt kalu oma nokakotti koguda.

«Luude uuring näitas, et tegemist on «Avatari» Ikraniga väga sarnase olendiga. Loomulikult ei olnud miljoneid aastaid tagasi inimesi, kes oleks pterosaurusega lennanud» sõnas Hiina paleontoloog Xiaolin Wang.

Brasiilia rahvusmuuseumi uurija Alexander Kellner lisas naljatlevalt, et kriidiajastul ei olnud sinise nahaga hominiide.

Hiina Liaoningi provintsist leitud Ikandraco avatar´i fossiili mõõtmine näitas, et selle olendi tiibade siruulatus oli 2,5 meetrit.

Samuti oli sel hiidsisalikul luine rist otsmikul nagu paljudel pterosaurused liikide esindajatel. Alumisel lõualuul oli aga konksusarnane struktuur, mis hoidis nokapauna paigal. Samuti olid neil hambad, mille abil kalu närida.

Asjatundjate sõnul elasid need loomad soojas kliimas koos sulgedega hiidsisalike, lindude, väikeimetajate, konnade, kilpkonnade ja veel mitmete teiste loomadega.

Pterosaurused elasid 65 – 220 miljonit aastat tagasi ning nad surid koos paljude hiidsisalikeliikidega välja pärast seda, kui Maad tabanud asteroid tekitas keskkonnakatastroofi.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles