Kolm korda nädalas seksimine muudab neli aastat nooremaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dermatoloog Amy Wechsleri väitel on õnnelikus paarissuhtes elavatel naistel tervem jume ja siledam nahk.
Dermatoloog Amy Wechsleri väitel on õnnelikus paarissuhtes elavatel naistel tervem jume ja siledam nahk. Foto: SCANPIX

«Šotimaal läbiviidud uuringu kohaselt näevad need naised, kes seksivad kolm korda nädalas, oma tegelikust vanusest vähemalt neli aastat nooremad välja,» nentis tuntud USA dermatoloog Amy Wechsler ajakirjas Marie Claire. Lisaks tugevdab vilgas seksuaalelu tema sõnul immuunsüsteemi ja vähendab isegi südamehaiguste riski. Seksil on teisigi boonuseid:

Vähendab kortsude teket

Stressi – ja antistressihormoonid on organismis nagu kiigelaual ning seks- eriti orgasm -annab neile võimsa tõuke õiges, positiivses suunas. Tõukejõuks on kolme hormooni: beeta-endorfiini (opiaadi ja valuvaigistaja), lõdvestava toimega prolaktiini ning õrnuse- ja lähedustunnet tekitava oksütoksiini koosmõju. Orgasm stimuleerib kehas endorfiinide ja kasvuhormoonide tootmist, need hormoonid omakorda aga on võimelised võitlema näiteks päikese, suitsetamise ja isegi stressihormooni kortisooli tekitatud kahjustustega. Kortisool näiteks lagundab nahas kollageeni ja tekitab peeni kortse. «Kõigest mõne naudinguminuti jooksul pühitakse organismist minema nahka räsivad ja põletikke tekitavad molekulid,» ütles Wechsler.

Pehmendab nahka

«Mõelge sellele, millised te seksi järel välja näete: jumekad, lausa helendavad põsed, punased huuled, erksad silmad. See erksus püsib silmades mitu päeva ja sama kaua kestab ka seksi mõju nahale. Higistamisega vabanevad kehas keha enda loomulikud naturaalsed vedelikud nagu linoolhape (leidub näiteks safloor- ja oliiviõlis), mis niisutavad nahka ja toidavad naharakke.

Parandab ja pikendab und

Sügav ja pikk uni on tasuta iluravim ning hea seks üks parimaid unerohtusid. Orgasmi järel vallanduvad heatujuhormoonid soodustavad uinumist ning seksijärgne uni on tavaliselt eriti sügav ja kosutav, hommikul ärgates pole silmade all ei turseid ega tumedaid rõngaid.

Elavdab vereringet

Isegi pelgalt suudlemine teeb kehaga imet: pulss tõuseb ja vereringe kiireneb. Sügavalt sisse hingates alaneb stressitase, keha varustatus hapnikuga paraneb. Seksi ajal «põleb» niisama palju kaloreid kui sama pikka aega näiteks käies. Suudlemise ajal aga kulutab inimene keskmiselt 12 kcal minutis, rohkem kui kõndides. Lisaks paneb üks pikk suudlus tööle näo 30 lihast.

On kasulik ka ilma orgasmita

Ehkki  orgasmi järel on organismis vallanduvate heatujuhormoonide kogus kõige suurem, ei tähenda see, et pelgalt kallistamisest ja suudlemisest naha tervisele kasu pole. On ikka, lihtsalt «õnnehormoone» tekib kehas vähem. Mida aga peaksid tegema üksinda elavad inimesed? «Masturbeerige või tehke füüsilist aktiivsust nõudvaid harjutusi. Ka pool tundi tempokat kõndi, jooksu või jõutreeningut paneb keha endorfiine tootma,»soovitas Wechsler.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles