Soome teadlane vastas Rappija-Jacki teemalisele kriitikale

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jari Louhelainen
Jari Louhelainen Foto: SCANPIX

Sensatsioonilise teatega Briti kuulsa Rappija-Jacki kohta maailma meediasse jõudnud Soome teadlane vastas nüüd tema aadressil esitatud kriitikale.

Liverpooli John Mooresi ülikooli teadlane Jari Louhelaineni sõnul jäeti Briti ärimehe Russell Edwardsi raamatust «Naming Jack the Ripper» tema nimi välja, kuna ta leidis, et Rappija-Jacki müsteeriumi lahendamine ei ole veel selles punktis, kus oleks olemas täiesti vettpidavad andmed, kirjutab iltalehti.fi.

«Teaduslikus uuringus peab teine teadlastegrupp esimese uuringu teinud teadlaste leidu kinnitama. Samuti peab kolm sõltumatut asjatundjat avaldama oma seisukoha enne kui asja lõplikult kinnitatakse. Nüüd on uuringust kirjutataud raamatus, mis on mõeldud laiadele massidele. Seega on paljudel inimestel võimalus kritiseerida. Siiani on kriitikat üsna vähe,» teatas soomlane.

Louhelaineni sõnul näitas ta uuring, et suure tõenäosusega on Rappija-Jackiks Poolast pärit juudi immigrant Aaron Kosminski, kes tappis Londonis 1888. aastal viis prostituuti.

Soomlase uuring põhineb mitokondriaalsel DNA-l, mis ei anna siiski nii kindlat tulemust kui mikrosatelliitmarkerid või SNP-markerid.

«Olukord on umbes selline nagu Richard III jäänuste uurimisel, kus teadlased sõnasid «ilma igasuguse kahtluseta». Raamatu kirjutajal Edwardsil on oma väited. Kinnitan, et mitokondriaalsel DNA-l põhinevad tulemused viitavad teooria paikapidavusele,» lausus Louhelainen.

DNA-uuringute «isaks» peetav Alec Jeffreys sõnas, et Rappija-Jacki suhtes ei ole veel kindlaid tõendeid.

«Jeffreysil on õigus, et vaja on lisauuringuid. Meie projektis on eeliseks see, et ühestainsast rakust saab kogu genoomi, mis paljastab silmade ja juuste värvi. Põhimõtteliselt saaks genoomi abil lõplikult kinnitada või ümber lükata kahtluse, kas leitud rakud kuuluvad Kominskile või ei,» sõnas Louhelainen.

Soome keskkriminaalpolitsei krimilabori juht Erkki Sippola kommenteeris esmaspäeval, et sensatsiooniline tõendusmaterjal on vähemalt teoreetiliselt võimalik.

Sippola arvates oleks siiski üsna ebetavaline kui pärast nii pikka aega suudetakse kindlad andmed saada.

Louhelainen teatas möödunud pühapäeval, et leidis Edwardsile kuuluvalt 126 aasta taguselt õlasallilt Rappija-Jacki ohvrite hulka kuulunud prostituudi Catherine Eddowesi verd ning Aaron Kosminski spermat.

Louhelaineni sõnul oli leidude täpsus vastavalt 99,2 ja 100 protsenti. Ta lubas uurimist jätkata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles