Pildid: Viru Valge võitis mainekal Londoni konkursil kuldmedali

, Elu24 peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viru Valge võitis mainekal Londoni konkursil kuldmedali. Selle võttis vastu Liviko juhatuse esimees Janek Kalvi.
Viru Valge võitis mainekal Londoni konkursil kuldmedali. Selle võttis vastu Liviko juhatuse esimees Janek Kalvi. Foto: Liviko

Eesti teraviljast valmistatud kvaliteetviin Viru Valge võitis mainekal Londoni alkohoolsete jookide konkursil International Wine and Spirits Competition (IWSC) kuldmedali, edestades hõbemedali vääriliseks tunnistatud Soome Finlandia Platinum Vodkat.

Foto: Liviko

Konkursi žürii kirjeldas Eesti teraviljast valmistatud Viru Valget kui puhta, värske ja selge maitsega viina, mille esmasele kergele ja peenele aroomile järgnevad tugevamad lõhnanoodid.

Foto: Liviko

Žürii tõi esile ka Viru Valge harmoonilist struktuuri. Konkursile saadetud tooteid hindas 300 kõrgelt kvalifitseeritud alkoholitööstuse eksperti pimetesti meetodil. Alates 1969. aastast korraldatavale IWSC konkursile saadavad oma toodangut alkoholitootjad kogu maailmast, sel aastal oli osalejaid enam kui 90 riigist.

„Kuldmedal on tunnistuseks Viru Valge maailmatasemel kvaliteedist. Liviko arendusmeeskonna jaoks on eriliselt suureks tunnustuseks, et pälvisime kuldmedali just Eesti teraviljast valmistatud traditsioonilise Eesti viinaga. Viru Valge tootmiseks sobivale piiritusele kehtestatud Euroopa Liidu normidest palju kõrgemad standardid on ennast igati õigustanud, sest Viru Valge kui Eesti viina sümbol suudab edukalt konkureerida rahvusvahelisel turul kõige tuntumate ja hinnatumate kaubamärkidega,“ ütles Liviko juhatuse esimees Janek Kalvi.

Alates 2013. aastast kasutab Liviko Viru Valge tootmiseks ainult kõrgekvaliteedilist Eesti teravilja. Viru Valge tootmiseks sobiv piiritus peab olema täiesti vaba metanoolist ja estritest, selles peab aldehüüde olema vähemalt viis korda vähem kui EL-i nõuetes ja puskariõlisid alla poole ELi standardis lubatust.

Lisaks läbisid kõik võistlevad joogid põhjaliku keemilise puhtuse analüüsi. Viru Valge võistles konkursil Lääne-Euroopa neutraalsete viinade kategoorias. Samas kategoorias pälvis kuldmedali veel Rootsi Svedka Import Vodka. 2014. aasta IWSC auhinnad antakse võitjatele kätte 12. novembril Londoni Guild Hall´is korraldataval tseremoonial.

Foto: Liviko

„Medali vääriliseks tunnistatakse ainult need tooted, mille kvaliteet seda tõesti väärib,“  ütles konkursi juhtiv kohtunik Brett Fleming. „Neis kategooriates, kus piisavalt kõrgetasemelisi kandidaate ei ole, kuldmedaleid või eriauhindu välja ei anta.“

Enam kui poole sajandi vanune Viru Valge on Liviko tuntumaid kaubamärke, mida eksporditakse 24 riiki. Eksportturgudel konkureerib Viru Valge premium-klassi viinadega, välisriikidesse müüakse kogu toodangust kolmandik. Viru Valge on tunnistatud 2010. aastal Eesti parimaks alkohoolseks joogiks. Euroopa kõrgekvaliteedilisest teraviljast valmistatud Viru Valge on pälvinud samal IWSC konkursil hõbemedali 2013. ja 2010. aastal.

Viru Valge on Eesti rahvuslikku sümboolikat ja identiteeti kandev kvaliteetviin, mille tootmise traditsioonid ulatuvad 1962. aastasse. Viru Valge on Eesti enimmüüdud kvaliteetviin ja Eestist enim eksporditud viin. Legendi järgi sai Viru Valge eluõiguse tänu Soome Vabariigi presidendile Urho Kaleva Kekkonenile, kes selle maitsest vaimustus. Nimi Viru Valge tuli käibele ligi sajandi eest, kui sellega hakati Soome kuiva seaduse ajal eestimaise päritoluga viina tähistama.

AS Liviko on 116-aastaste traditsioonidega 1898. aastal asutatud kvaliteetalkoholi tootja. AS Liviko on nii Eestis, Lätis kui ka Leedus välja arendanud alkoholi distributsiooni- ja hulgimüügivõrgu, mille kaudu turustatakse omatoodangu kõrval maaletoodavaid brände ka teistelt maailma kvaliteetalkoholi tootjatelt. AS Liviko kuulub Balti riikide kolme suurema alkoholifirma hulka, pöörates tootmise kõrval sama suurt tähelepanu ka alkohoolsete jookide impordile. AS Liviko grupp annab tööd 376 inimesele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles