Tramm nimega Iha peatub Eesti kinodes

Meisi Volt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tennessee Williamsi aegumatu meistriteos „Tramm nimega Iha“
Tennessee Williamsi aegumatu meistriteos „Tramm nimega Iha“ Foto: Kaader videost

Teisipäeval, 16. septembril toimub Forum Cinemas Tallinna ja Tartu kinodes otselülitus Londonisse, Young Vic teatrisse, kus jõuab lavale Tennessee Williamsi aegumatu meistriteos „Tramm nimega Iha“. Lavastuses astub peaosatäitjana üles legendaarsest teleseriaalist „Salatoimikud“ Eesti publikule tuttav Gillian Anderson.

Andersoni kehastatav Blanche DuBois on õpetajanna, kes on sunnitud loobuma oma mugavustega elust ning peatub lohutust ja uut elujõudu otsides oma õe Stella ja tolle abikaasa Stanley juures. 

 „Väikeses korteriuberikus kohtub Blanche´i jasmiinilõhnaline, võltsteemanditest sätendav kaarik Stella abikaasa Stanley sopase soomustankiga, ja avarii on mõistagi vältimatu,“ kirjeldab teose põhiliini Helen Rekkor, kes lavastas näidendi 2005. aastal Viljandi Kultuuriakadeemias. „Mõneti eluvõõras, meelitav ja jutukas, oma käsi liig tihti viskipudeli poole küünitav Blanche on Stanley´le kui vastukarva pai. Veendununa, et Blanche ei ole rääkinud tõtt oma ootamatu ilmumise tegelikest tagamaadest, ning aimates, et mullusuvise liblikana klaasikildudest maastiku kohal liugleva Blanche’i rabedad tiivad ei kanna enam kaua, hakkab Stanley naise minevikus kaevama,“ tutvustab ta teose süžeed.

„Tramm nimega Iha“ on Eestis lavalaudadele jõudnud teenimatult harva, kinnitab Helen Rekkor. Tema sõnul on näidendi tekst piisavalt võimalusterohke, andes lavastajale vabad käed jutustamaks seda lugu nii, nagu tema seda näeb, ning andes näitlejatele suurepärased võimalused huvitavaks rolliloomeks. „„Tramm nimega Iha" võib olla lugu kahe vastandliku maailma kokkupõrkest, või mentaalsest tulekahjust, või kahe teineteisest hooliva õe lahkukasvamisest, või oma allakäiku tajuva naise püüust lunastada end tingimusteta armastuse abil, või millestki viiendast või kuuendast,“ toob ta näiteid võimalikest tõlgendustest.

Gillian Andersoni kõrval astuvad etenduses lavale Ben Foster Stanley Kowalski ja Vanessa Kirby Stella Kowalski rollis. Näidendi tõi lavale austraallasest kirjanik, luuletaja ja lavastaja Benedict Andrews, keda on pärjatud teiste kõrgete autasude kõrval ka Briti maineka Laurence Olivier’ nimelise teatriauhinnaga.

Teise maailmasõja järel Londoni Royal National Theatre’i noorteteatrina rajatud Young Vic tegutseb alates 1974. aastast iseseisva teatrina, kuid tihedad suhted kahe teatri vahel on säilinud. Tänu sellele jõuab Young Vic’is rekordkiirusel väljamüüdud „Tramm nimega Iha“ National Theatre Live programmi kaudu enam kui 500 kinosaali üle maailma, sealhulgas ka meie Coca-Cola Plazasse ja Ekraani.

Etenduse otseülekanne linastub Coca-Cola Plazas nii 7. saalis kui ka A Le Coq Sviidis ning Tartu Ekraani kino suures saalis teisipäeval, 16. septembril kell 21:00. Etendus kestab kolm tundi, see on inglise keeles ja inglisekeelsete subtiitritega.

Lisainfo ja piletid siin.

National Theatre Live koduleht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles