Taanis käivitati integratsiooniprogramm Süüria sõjast tagasipöörduvatele moslemitele

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taanis käivitati Süüria sõjast tagasipöörduvatele moslemitele integratsiooniprogramm
Taanis käivitati Süüria sõjast tagasipöörduvatele moslemitele integratsiooniprogramm Foto: SCANPIX

Taanis Århusis käivitati ambitsioonikas integratsiooniprogramm Süüria sõjast tagasipöörduvatele moslemitele.

Sõjas olnud saavad Taani tagasi pöörduda ilma, et neile esitataks kuriteosüüdistus, kirjutab The Local.

Taani kaitsepolitsei andemetel on Taanist läinud Süüriasse sõdima rohkem kui 100 vabatahtlikku, kellest 15 on elu kaotanud.

Århusi projekti eesmärgiks on need moslemid taas Taani ühiskonda integreerida ning aidata neil luua uusi kontakte kohalike moslemitega. Eesmärgiks on ära hoida uute noorte radikaliseerumine ja sõtta minek.

Vabatahtlikke džihadiste on enim värvatud Århusi Grimshöj mošees.

Selle mošee esindajad teatasid nädal tagasi, et toetavad sunniitiliku äärmusgrupeeringu Islamiriik tegevust.

Moslemitele mõeldud integratsiooniprogrammi töötasid välja linna sotsiaalametnikud koostöös politseiga.

Lisaks vigastuste ravimisele saavad nad ka psühholoogilist ravi.

Selles programmis osaleb juba 15 Süüria sõjast tagasi tulnud isikut. Esimeseks sammuks nende aitamisel on vaimse seisundi määramine.

«Aitame neid noori, et nad uuesti rahuühiskonnas jalad alla saaks. Nad saavad sellist abi, mis aitab neil Taani ühiskonda taassulanduda,» teatas psühholoog Preben Berthelsen.

Taani nägemus Süüria sõjast tagasipöördujate suhtes on Suurbritannia omast täiesti erinev. Seal on piirivalvele ja politseile antud õigus äärmusrühmitusse kuulujatelt passid konfiskeerida ning nad kurjategijatena kinni võtta.

«Meie strateegiaks on võtta need võitlejad niiöelda avasüli vastu. Me ei lähe seda teed nagu britid. Nad konfiskeerivad tagasi saabunud võitlejatelt passid ning peavad neid kuni nädala nende isiku kindlaks tegemiseks kinni. Meie pakume abi, kuna see aitab probleemi lahendada,» sõnas terrorismi ennetamise asjatundja Steffen Nielsen.

Psühholoogidel on sõjast saabunutega teraapiasessioonid, mis on konfidentsiaalsed.

«Kui teraapiasessioonil paljastub terrorioht, siis teatakse sellest politseile. Näiteks kui keegi on keldrisse kogunud plahvatusohtlikke aineid või relvi,» selgitas Nielsen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles