Kagu-Saksamaa metssead on radioaktiivsed

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metssiga
Metssiga Foto: SCANPIX

Tšornobõli tuumakatastroofi jäljed on ikka nähtavad näiteks Kagu-Saksamaal elavates metssigades. 

Saksi liidumaa tehtud uuringud paljastasid, et iga kolmanda metssea liha ei sobi söömiseks, kuna on radioaktiivne, edastab The Telegraph.

Saksamaa metsades elavate metssigade radioaktiivsust on uuritud alates 2012. aastast.

Kui tabatud metssead on olnud liigaradioaktiivsed, on nad hävitatud.

Saksi liidumaa asub Ukrainas asuvast Tšornobõlist umbes 1200 kilomeetri kaugusel. Seal toimus 1986. aastal ajaloo üks tõsisemaid tuumaõnnetusi.

Teadlaste sõnul on metssead radioaktiivsusele väga tundlikud. Need loomad toituvad näiteks seentest, kuhu ladestub radioaktiivsus saastunud pinnasest.

Saksi võimud hoiatasid jahimehi radioaktiivsete metssigade eest juba 2010. aastal. Siis teatati, et radioaktiivse liha eest makstava kompensatsiooni summa on kerkinud 425 000 euroni. Kümme aastat tagasi oli see vaid 25 000 eurot.

Asjatundjate arvates ei kao Saksimaa metsadest radioaktiivsus veel 50 aastat.

Wikipedias:  Tšornobõli tuumaelektrijaamas leidis tuumakatastroof aset 26. aprillil 1986. Avarii oli rahvusvahelise tuumaintsidentide skaala järgi seitsmenda taseme õnnetus.

Tuumaelektrijaama 4. energiaploki reaktor plahvatas. Põhjusteks olid reaktori turvasüsteemide katsetamisel  tekkinud probleemid ning reaktori konstruktsiooni iseärasused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles