Galerii: Gudrun Sjödén näitab Muhu mustritest inspireeritud kollektsiooni

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rootsi disainer Gudrun Sjödén avas neljapäeval Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumis oma Muhu teemalise moekollektsiooni näituse. Kollektsiooniga saab tutvuda muuseumi trepigaleriis kuni 7. septembrini.

Gudrun Sjödén on Rootsi disainer ja omanimelise kaubamärgi rajaja, kelle loomingut on sageli inspireerinud mõni tugev rahvuslik eripära. 2013. aasta talvekollektsiooni puhul oli selleks Muhu saare tekstiilipärand, milleni ta jõudis, paradoksaalsel kombel, New Yorgis viibides.

Gudrun Sjödéni talvekollektsioon on Muhu saarest inspireeritud folkloristlik värviplahvatus. Kollektsiooni kuulub ka «Gudruni klassikute» nime kandev valik kodutekstiile, mille mustrid on Gudrunit saatnud juba aastaid.

«2012 sügisel New Yorgis olles leidsin rikkalikult illustreeritud raamatu Eestis asuvast Muhu saarest. Sellest sai talvine värviküllane ja rahvuslik kollektsioon alguse. Muhu saarel on naiste käsitöö õilmitsenud läbi sajandite – nende loomerõõm lausa pulbitseb kõige värvikirevamates mustrites ja oranžides, roosades ja kollastes tikandites. Nii mina kui mu disainerite tiim saime kogu sellest naiselikust jõust tohutult inspiratsiooni,» ütles Gudrun Sjödén, autor ja loominguline juht.

INSPIRATSIOON MUHU SAARELT

Baltimaades tehakse traditsiooniliselt väga fantaasiaküllaseid rõivaid ja aksessuaare, kasutades ootamatuid mustri- ja värvikombinatsioone. Seepärast on «Muhu» teemas suur osa leidlikult kootud mustritel ja tikanditel: peene ristpistes tikandiga mantel, vest, retuusid ja žakaarmasinal kootud puuvillasest trikotaažkangast kleit ja kollektsiooni keskne rõivaese, rikkaliku mustriga kootud kardigan «Muhu», millel on ristpistes roosidega kandid ja ilusad väiksed metallnööbid. Kogu seeria põhivärvideks on moonipunane, mustikasinine ja looduslik valge.

GUDRUNI KLASSIKUD – SAA TUTTAVAKS GUDRUNI LEMMIKMUSTRITEGA

Talvekollektsiooni kuuluvad ka kodutekstiilid. «Gudruni klassikud» on komplekt kodutooteid, nagu padjakatted, linikud, voodipesu, kardinad ja köögirätikud, mida kaunistavad täpid, lilled ja vöödid – nüüdseks juba klassikalised Gudruni mustrid. Ka värvigamma on talle tüüpiline – roosa, punane, taevasinine, mururoheline ja must/looduslik valge.

Kõik on trükitud jämedale ökoloogilisele puuvillakangale. Lisaks on kodukollektsioonis tähelepanu keskmes vaibad, mille puhul on kasutatud samu mustreid ja värvikooslusi kui «Muhu» rõivakollektsioonis.

Värvikirevust alates aastast 1976 – Gudrunil on tänaseks kliente 50 riigis

Ettevõte Gudrun Sjödén rajati 1976 ja 2011. aasta sügisel tähistati 35. tegevusaasta juubelit. Ettevõtte äriidee on pakkuda unikaalseid ja isikupäraseid rõõmsavärvilisi riideid ja kodutekstiile. Gudrun Sjödéni rõivaloomingu aluseks on keskkonnasäästlik disain looduslikest materjalidest. Praegu müüb Gudrun oma värvikirevat disaini klientidele 50 riigis üle kogu maailma – nii oma firmakaupluste kui ka inspireerivate postimüügikataloogide ja vastupandamatult kauni veebipoe kaudu.

Hetkel on ettevõttel 17 kauplust, neist kuus Rootsis, kuus Saksamaal ja üks Oslos, Kopenhaagenis, Helsingis, New Yorgis ja Londonis. Ettevõttes töötab 200 töötajat ja käive on pool miljardit Rootsi krooni.

Gudrun Sjödén on saanud oma loomingu ja ettevõtluse eest mitmete tunnustuste osaliseks, nt sai ta aastal 2007 Tema Majesteet Kuninga medali Litteris et Artibus oma töö eest moeloojana, aastal 2011 nimetati ettevõte Rootsi suurimaks moeeksportööriks, jaanuaris 2012 anti Gudrun Sjödénile moeajakirja Elle keskkonnaauhind ja oktoobris 2012 valiti Gudrun organisatsiooni BPW Business Professional Women Sweden Aasta Ärinaiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles