Piltuudis: Preisimaa kuningas Friederich Suur lüüakse läikima

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Saksamaal Berliinis Unter den Lindenil on ratsamonument, mis kujutab Preisimaa kuningat Friederich II ehk Friederich Suurt.

Selle skulptuuri loojaks on saksa skulptor Christian Daniel Rauch, edastab Reuters.

Saksamaa Seileri fond tegeleb selle kuju hooldamisega ning katab monumendi regulaarsete ajavahemike järel spetsiaalse vahaga, et keskkonnatingimused seda ei kahjustaks.

Vahakiht muudab kuju läikivaks.

Wikipedia: Friedrich II ehk Friedrich Suur (saksa keeles Friedrich der Große; 24. jaanuar 1712 Berliin – 17. august 1786 Potsdam) oli Preisimaa kuningas 1740. aastast kuni surmani. Brandenburgi markkrahvina oli tema nimi Friedrich IV.

Ta soovis oma isa tahte vastaselt saada arhitektiks. Sanssouci loss Potsdamis ongi osalt tema enda eskiiside järgi ehitatud.

Friedrichit peeti valgustatud monarhiks. Ta oli kirjavahetuses Voltaire´i, Immanuel Kanti, Gotthold Ephraim Lessingi, Friedrich Schilleri ja Johann Wolfgang Goethega.

Friedrich oli religioossetelt vaadetelt liberaal ja ta polnud kuigi sügavalt usklik. Tema ajal kehtis Preisimaal usuvabadus.

Friedrichi ajal kasvas Preisimaa ala peaaegu kaks korda, seda nii kuninga osava diplomaatia kui ka edukate sõdade tagajärjel.

Väidetavalt sai kuningas noorukieas suguhaiguse, mille ravimine muutis ta impotendiks. Samuti on teda peetud homoseksuaaliks. Teda sunniti abielluma Elisabeth Christine von Braunschweig-Wolfenbüttel-Beverniga, kuid ta ei elanud naisega koos.

Friedrichile järgnes troonil tema venna August Wilhelmi poeg Friedrich Wilhelm II.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles